Dagmar Havlová si nečekaně změnila jméno a rozprodala majetek. Její vysvětlení, proč to udělala, se Čechům vůbec nelíbí

Dagmar Havlová překvapila český národ. Rozhodla se totiž pro změnu příjmení, které je známé po celém světě díky jeho nositeli Václavu Havlovi. Proč to udělala?

Dagmar Havlová i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Jen málokdo by neznal jméno Dagmar Havlová. Bývalá první dáma se do paměti českého národa dostala nejen coby manželka Václava Havla, ale také jako herečka. Bezesporu se tak řadí mezi jedny z největších osobností české společnosti. Teď ale všechny šokovala tím, že se vzdala svého příjmení.

Na své příjmení by měla být hrdá. Nebo ne?

Příjmení „Havlová“ je zaručeně jedno z nejznámějších v České republice. Ještě aby ne, když jeho nositelem byl Václav Havel – ten byl známý po celém světě a jeho sláva prakticky neznala hranic. Možná by nejednoho napadlo, že i jeho žena Dagmar bude na své příjmení hrdá. Ne každý to ale musí vnímat zrovna takhle.

Když si brala Václava Havla, on sám ji podle deníku Blesk tehdy nabádal k tomu, aby po svatbě používala příjmení Havlová-Veškrnová nebo Veškrnová-Havlová. Bývalá první dáma se na to ale tenkrát necítila. Bála se, že na takové „výmysly“ není česká společnost připravena.

Převzala roli první dámy. Herečka šla stranou

Než se Dagmar Havlová stala první dámou a začala se objevovat po boku Václava Havla, byla známou herečkou, kterou čeští diváci milovali. Následně se ale naplno ujala role první dámy, zatímco svou hereckou kariéru na nějaký čas tzv. pověsila na hřebík.

Dagmar Havlová zamyšlená iZdroj fotografie: Nextfoto

Dagmar tehdy nepřišlo vhodné, aby používala obě příjmení, která by tak spojovala obě její životní role – první dámu a herečku. Nepřicházelo v úvahu, aby si v této důstojné roli přivydělávala jako herečka. Nicméně v průběhu let jí herecká kariéra začala chybět. A stejně tak i její dívčí příjmení.

Stojí si za svými filmy

Dagmar si hrdě stojí za svými filmovými rolemi, které měla možnost ztvárnit. Dle jejího názoru jde o kvalitní tvorbu. I to je jeden z důvodů, proč se rozhodla vrátit zpět ke svému dívčímu příjmení. Přiznala mimo jiné i to, že tím, že se jej po svatbě vzdala, se tak trochu zpronevěřila svému otci – vzdala se jeho jména a on na ni byl přitom tak moc hrdý.

Kromě změny jména vyvolala Dagmar Havlová-Veškrnová rozruch také proto, že prodala Palác Lucerna, za který prý měla získat horentní sumu dosahující až k jedné miliardě korun. I za to se dočkala kritiky.

Co říkáte na změnu příjmení bývalé první dámy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Zobrazit další články