„Neumíte si představit, co lidé dávají do rakví zesnulých,“ vypráví hrobník. Myslel si, že už viděl snad všechno

Předměty, ke kterým měla zesnulá osoba blízký vztah, je možné vložit do rakve. Některé z nich jsou ale absurdní.

Bílá rakev v autě i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Smrt blízké osoby je důvodem k obrovskému smutku. Ať už za úmrtím stojí prohraný boj s dlouhou nemocí, nehoda či stáří, vždy to rodinu a přátele zaskočí a uvrhne do roušky smutku. Nemohou však sedět nečinně v koutě, je nutné jednat a zařizovat pohřeb. První reakcí je zavolání pohřební služby. Její pracovníci tělo přepraví. Je nutné ale zařídit místo posledního rozloučení a případnou hostinu pro hosty.

Nejen černá je dobrá

Důležitý je také výběh vhodného oděvu. Zatímco v dnešní době je slušností chodit na pohřeb v černém oblečení, ještě v 16. století byla typickou barvou smutku bílá, jak informuje web StoPlusJednička. DámskýDeník ale v jiném příspěvku uvedl, že vnučka vzdala hold své milované babičce a vynesla červené šaty. „Když mi umřela maminka, nechtěla jsem jít jen v černé. Dovolila jsem si vzít černobílé krajkové šaty, které mi sama šila a které na mně viděla ráda,“ napsala nám paní Anna Š. z Olomouce.

Upomínkové předměty na poslední cestu

Součástí procesu rozloučení je také důkladné promyšlení věcí, které by blízcí rádi dali nebožtíkovi do rakve. Ne vše je však povolené. Web Pohřeb informuje, že je-li tělo po pohřbu zpopelněno, v rakvi nesmí být věci, které by ovlivnily emise při procesu zpopelnění. Zakázány jsou rovněž předměty z hliníku a kovů, které by se mohly vznítit. Polský hrobník, který je nesmírně aktivní na sociální síti TikTok pod přezdívkou robas000, má nespočet zkušeností s tím, co lidé do rakve vkládají.

@robas000

Odpowiadanie użytkownikowi @rzepa.94

♬ dźwięk oryginalny – Grabarz

Zatímco mezi standardní předměty patří rodinné fotografie, knihy a drobné předměty, ke kterým měl zesnulý blízko, tento hrobník už se dokonce setkal s tím, že pozůstalí chtěli pohřbít milovanou osobu s kytarou. Rakev je samozřejmě limitovaná prostorem, nicméně toto přání bylo splněno. Výjimkou ale není ani oblíbená lahev alkoholu či cigarety.

Jaké předměty jste kdy dali do rakve vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články