28letá žena skončila po návštěvě lékaře se zašitým okem. „Myslela jsem, že to je jen pupínek, ale nemohla jsem se mýlit víc“

Myslela si, že se jí pod okem udělala vyrážka. Vyřčení z úst odborníka jí ale vyrazilo dech a skončila se zašitým okem.

Operace i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Kdo jiný by měl znát své tělo lépe než vy sami. Kolikrát opravdu i na první pohled malá a zanedbatelná odchylka může znamenat pohromu a skutečný převrat celého dosavadního života. Zděšená svou diagnózou byla také Chloe Bouldenová, 28letá žena z Austrálie a matka 4 dětí. Vše začalo velmi nevinně.

Pupínek pod okem

Chloe se v průběhu roku 2022 udělala na spodním víčku vyrážka, které ovšem nevěnovala žádnou pozornost. Vlastně by si ničeho ani pořádně nevšimla, kdyby ji na ni neupozornila její kosmetička při rutinním ošetření pleti. Žena se tedy na pupínek více zaměřila a zjistila, že během několika málo měsíců zčervenal a začal se zvětšovat. To ji přimělo navštívit specialistu, tedy očního lékaře. Ten však situaci vyhodnotil jako ucpaný slzovod, a Chloe tak odešla s receptem na mastičku a přáním brzkého uzdravení.

V březnu 2023 šla na pohotovost, kde se jí ale také nedostalo odpovídající péče. Až dermatolog, kterého navštívila v říjnu 2023, začal situaci řešit. Ten ji okamžitě poslal na chirurgii. Lékař po sérii vyšetření potvrdil, že se jedná o rakovinu. Podobně postupoval také příběh malého chlapce, který začal hodně slzet, jak DámskýDeník psal.

Na vině je sluníčko

Biopsie následně potvrdila, že se jedná o formu rakoviny, která vzniká nadměrným sluněním. Karcinogenní část byla vyjmuta a pomocí kožního štěpu z krku byla kůže nahrazena. Oko ale muselo být po několik týdnů zcela zašito, aby se štěp dobře prokrvoval a uchytil se. „Nikdy jsem si nemyslela, že by se mi něco takového mohlo stát. Lidé si myslí, že rakovina kůže není tak nebezpečná jako jiné druhy rakoviny, ale může být. Bez ohledu na pohlaví či věk,“ uvedla Chloe pro deník Mirror.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MoleMap New Zealand (@molemapnz)

Rakovina kůže je velmi častá, a to především kvůli nedostatečné ochraně při opalování. Web VZP uvádí, že je to dokonce nejrozšířenější druh rakoviny vůbec. Chloe bohužel čeká ještě další operace, jelikož se ukázalo, že se rakovina rozšířila. Snaží se však myslet pozitivně, už jen kvůli svým 4 dětem, které na ni doma čekají.

Jak často si kontrolujete kůži?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články