Chcete své rodině připravit něco zdravého a chutného? Zapomeňte na listové těsto z obchodů, vyrobte si jeho zdravější verzi.
Nápadů na rychlé a zdravé recepty není nikdy dost. My vás dnes naučíme, jak si připravit vlastní velmi věrnou náhražku listového těsta. Je libo croissant ještě lepší, než je ten z pekárny? Pusťte se do něj s námi, budete potřebovat jen osm ingrediencí a trochu času na kynutí těsta. Právě to dodá totiž jeho struktuře onu báječnou nadýchanost a měkkost, kterých si u těchto typů slaných dobrot tak ceníme. A čím začít?
Suroviny najde v lednici úplně každý
Nebudeme po vás chtít žádné exotické ingredience. Vystačíte si jen s tím, co máte doma. Než však začněte, vyndejte vše z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Zejména pro první kroky budoucího kvásku je to důležité. A co si tedy připravit?
- 700 gramů hladké mouky
- 2 vejce
- 1 kefír (250 ml)
- 10 ml rostlinného oleje
- 2 lžíce cukru krupice
- špetku soli
- na kvásek: 1 dl mléka, 5 dkg droždí a 1 lžíci cukru
Začněte správnou přípravou kvásku
Aby těsto dobře vykynulo, musíme mu udělit tu správnou startovací pozici. Takže smíchejte 1 dl mléka a 5 dkg droždí a k tomu přidejte jednu zarovnanou lžíci cukru. Kvásek nechte 5 minut odpočinout. Poté k němu přidejte 2 vejce, kefír (250 ml), 10 ml rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového nebo jiného s neutrální chutí), 2 lžíce krupicového cukru a nakonec po částech přisypávejte hladkou mouku se špetkou soli.
Vše řádně zpracujte a prohněťte v homogenní směs. Těsto rozdělte na čtyři části. Každou z nich vyválejte na tenký plát a polovinu z něj potřete krémem. Ten si připravte z libovolného čerstvého sýra, který trochu přisolíte. Přikryjte nenamazanou částí a rozdělte na 16 dílů. Nakonec vše stočte do tvaru croissantu. V tomto bodě můžete skončit a nechat croissanty upéct, ale byla by to škoda.
Jak pochoutku z kefíru ještě vylepšit
Z této porce těsta můžete udělat 64 croissantů. Před pečením je ještě potřete rozšlehaným vajíčkem a jako bonus posypte směsí sýra, kmínu a sezamu (nebo naopak použijte každou ingredienci zvlášť). Pečte při 180 °C dozlatova, což by nemělo trvat více než 20 minut. Pečlivě sledujte troubu a nedopusťte, aby croissanty zhnědly, získaly by potom totiž hořkou pachuť. Podávejte teplé i studené. Dobrou chuť.