Víte, že se třešně dají nejen kompotovat a jíst jen tak za syrova, ale že se z nich dá uvařit i polévka? Jen musíte dát pozor, abyste ji nesnědli příliš.
Venku se pomaluje otepluje, příroda pučí a nahazuje první květy. Nyní kvetou hlavně ovocné stromy, a tak jsou zahrady plné růžových a bílých květů, tedy kvetou převážně jabloně a třešně. Zaměřme se však nyní na třešně. Jde o strom, který v létě plodí krásné šťavnaté peckovité ovoce. Třešně jsou plné vitamínů a stopových prvků, navíc krásně tvarují postavu. Víte, jak je zařadit do svého jídelníčku? Co třeba kromě smoothie a koláče si dopřát i třešňovou polévku?
Ovoce jménem třešně
Jsou sytě červené skoro rudé a dorůstají velikosti až dvou centimetrů. Záleží na odrůdě. Když jsou velmi zralé mají delikátní sladkou chuť. Bohužel je však často napadnou červíci, a tak pokud nechcete s ovocem konzumovat i mrskající se bílé housenky, je dobré plody prvně namočit, a tím je zbavit škůdců.
Třešně obsahují spoustu vitamínu jako A, B, C a E, dále stopových prvků – vápník, hořčík, mangan, fosfor, ale i kyseliny jablečné, jantarové a citronové, které podporují trávení. Toto ovoce je velmi močopudné a ve velkém množství i projímavé, protože obsahuje skutečně velké množství vlákniny. Flavanoidy obsažené uvnitř dužiny působí proti rakovině, jsou antioxidační a antitoxické. Takže kdo jí hodně třešní má čistá střeva a dobrou imunitu. Obsahují malé množství cukru a tuku, tak je mohou konzumovat i diabetici.
Očistná kůra
Pokud si potřebujete pročistit střevní ústrojí, můžete zapomenout na všelijaké léky a výplachy. Jednoduše snězte za den půl kila třešní, které můžete lehce povařit. Postačí dva tři týdny. A budete se cítit o tolik lehčí. Zbavíte se odpadních a toxických látek.
Jak třešně konzumovat
Toto ovoce je chutné jen tak samotné, ale dá se přidat jako náplň do koláčů, může být součástí koktejlů. My vám nyní dáme recept na studenou třešňovou polévku, která vás osvěží a zasytí. Pozor by si však měli dát ti, kteří nejsou na toto ovoce zvyklí. Polévka má lehce projímavé účinky. Diabetici mohou běžný cukr nahradit třeba březovým.
Ingredience:
- 1 kg čerstvých třešní
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 balení vanilkového pudingu
- 3-4 lžíce cukru nebo medu (dle chuti, lze i bez, pokud nechcete přibrat)
- 3-4 lžíce hřebíčku
- 3 kusy skořice v celku
- mléko
Omyjte a vypeckujte třešně. Do většího hrnce dejte 2,5 l vody, hřebíček, skořici, cukr, citronovou kůru a přiveďte vše k varu. Mezitím si v trošce mléka rozmíchejte puding do hladké konzistence. Do vařící vody vhoďte třešně a 4 minuty povařte. Poté po troškách přilévejte puding. Polévka by měla mít krémovou konzistenci. Podává se teplá i studená. Můžete dozdobit čerstvými plody třešní, šlehačkou nebo posypanou mletou skořicí.