Jak si doma připravit croissant jako z Francie: snadný postup krok za krokem

Každý má rád lahodné sýrové nebo máslové croissanty, které se rozplývají na jazyku. Není těžké si ho upéct doma, abyste si mohly vychutnat opravdu čerstvý kousek pečiva ke snídani.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Není složité si ho doma upéct, ale je časově náročnější, protože je potřeba, aby těsto delší dobu odpočívalo. Pokud si ho připravíte večer a necháte v ledničce do rána, můžete rodinu překvapit skvělou snídaní, kterou můžete doplnit například o domácího marmeládu. Croissant je pochoutka, bez které si mnozí neumí představit snídani. Nabízí se také v mini verzi, která se hodí místo slaných koláčů.

Těsto můžete naplnit sýrem nebo sladkými ingrediencemi

Každý si tak najde ten svůj oblíbený, po kterém ráno sáhne. Na domácí pečivo budete potřebovat 50 dkg mouky, 4 dkg droždí, 20 dkg másla nebo margarínu, sůl, 4 dl mléka, 6 dkg cukru, olej, 2 žloutky a asi 50 dkg sýra. Nejdříve smíchejte mléko s cukrem a přidejte droždí. Nechte kynout, stačí 10 minut. Smíchejte mouku a sůl a přidejte studené máslo, kvásek a vytvořte těsto. Mělo by se snadno oddělovat od misky a mít lesklou strukturu.

iZdroj fotografie: Picjumbo

Jinou misku potřete olejem a těsto do ní vložte. Přikryjte fólií a dejte zakryté do lednice na nejméně pět hodin, nejlépe ale přes noc. Na mírně pomoučeném válu těsto natáhněte do kruhu a nakrájejte na pravidelné články. Na každý kousek dejte sýrovou kostku a stočte, dejte na plech a potřete žloutkem. Sýrem je můžete ještě před pečením také posypat. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 20-25 minut, podle typu trouby.

Můžete je naplnit džemem nebo oříškovým krémem

Těsto je na přípravu jednoduché, ale samotné není moc dobré, proto je dobré ho naplnit sladkým surovinami – čokoládovým nebo lískooříškovým krémem nebo marmeládou. Tento recept zvládne opravdu každý. Ze stejného těsta si můžete připravit i čokoládové rolky, které také běžně koupíte v pekařství. Těsto na croissanty si také můžete zamrazit, abyste byly připravení je jen dát do trouby.

iZdroj fotografie: Pixabay

Je ale nutné croissanty zamrazit hned po srolování, než těsto začne kynout. Po vytažení z mrazáku je nechte povolit při pokojové teplotě asi dvě hodiny. Pokud je chcete hned ráno upéct, vyndejte je už večer a nechte povolit v lednici. Ráno je nechce jen hodinu nakynout a můžete péct. Ten pravý francouzský kousek pečiva vzniká vrstvením těsta a másla, ale je to složitější proces a používají ho profesionální kuchaři. Pokud je budete připravovat častěji, příprava bude čím dál jednodušší.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Zobrazit další články