Těhotenství je požehnaný stav, který si mnoho žen naplno užívá. Pro každou ženu to není jednoduché období v životě, ale výsledek těchto 9 měsíců za to rozhodně stojí. Mnoho lékařů radí, aby těhotné ženy upravili svůj jídelníček. Podívejme se na to, co byste během tohoto období měly jíst a jakým potravinám byste se naopak měly vyhýbat.
Potraviny vhodné během těhotenství
V každém případě potřebujete dostatek tekutin a jídlo 5x denně. Kromě toho byste měly také myslet na kosti svého miminka a doplňovat vápník. Dítě si bude brát hodně vápníku z vašeho těla, takže vám také bude chybět. To se může negativně projevit na vašich zubech. Abyste tomu předcházely, měly byste do jídelníčku začlenit:
- mák, ryby,
- košťálovou zeleninu, špenát,
- tofu, pórek,
- semínka nebo sušené ovoce.
A samozřejmě také mléko a mléčné výrobky. Velmi důležité je také železo. Začněte jíst více libového masa, kuřecího masa, ryb, fazolí a dalších luštěnin. Myslete také na přípravu pokrmů. Ideální jsou čerstvé potraviny. Pro tepelnou úpravu zvolte dušení, vaření nebo pečení. Smažení používejte jen v krajních případech.
Tyto potraviny nejsou během těhotenství nejlepší
V těhotenství nesmíte jíst syrová (nebo nedovařená) vejce, syrové maso, nepasterované mléko, sýr, jogurty, měkké sýry, paštiky a játra. Dokonce byste se měly vyhýbat také bramborovému salátu nebo zeleninovým salátům z obchodu. Pořídit nejlepší kávuvám nijak neuškodí. Naopak vám může pomoci s nízkým tlakem. Jíst byste neměly ani tuňáka, mečouna nebo žraloka. Alkohol je jasně zakázaný. Hodně lidí si myslí, že nesmí kofein. Kávy v těhotenství se bát nemusí žádná žena, která je na kávu zvyklá. Nesmíte to přehánět, ale jeden šálek denně vám neublíží. Podle některých mohou být škodlivé pytlíkové polévky, uzeniny a nízkotučné produkty. Uzeniny obsahují hodně soli, což pro vás nebude během těhotenství prospěšné.