Má 82 let, ale lidé jí obvykle tipují o 30 méně: Dodržuje dietu 70/20/10, je vděčná a nezapomíná na pohyb

Po prostudování tématu stáří a zdraví si určila tři zásady, které dodržuje každý den. Přinesly jí ovoce v podobě perfektní fyzické i psychické kondice.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Filomena Warihay objevila způsob, jak účinně bojovat proti stárnutí. Tato 82letá žena má čtyři dospělé děti. Tuto informaci byste jí však pravděpodobně nevěřili, protože by jí lidé obvykle tipují o 30 let méně. Ke svému životnímu stylu uvedla: „Každé ráno se probouzím s určitým cílem a dávám dnům smysl. Byla jsem obdařena energií, talentem a touhou pomáhat lidem. Jsem za to moc vděčná.“

Problematikou stárnutí se již nějakou dobu zabývala. Hledala způsoby, jak zůstat co nejdéle vitální a aktivní. Jednou jí do ruky padla kniha s názvem Tajemství nejzdravějších lidí světa. Tato publikace ji inspirovala ke změně životního stylu a hledání si své vlastní cesty. O několik let později stojí v hledáčcích všech druhů médií a radí ostatním lidem, jak zůstat stále mladí.

Pravidelný pohyb

„Moje prostřední dcera dostala stipendium pro sportovce. Když před dvěma lety obdržela tréninkovou listinu, obsahovala pět kilometrů běhu, třikrát týdně. Zeptala se mě: Mami, nechtěla bys se mnou chodit běhat? Jak bych jí mohla říct ne?“ A tak Filomena získala další bod svého tajemství. Autor již zmíněné knihy, Steve Bowers, radí, že skvělou motivací k pohybu je stanovení si cíle.

Dieta 70/20/10

V překladu to znamená, že si Filomena dělí svou stravu na jednotlivé úseky. Sedmdesát procent tvoří ovoce, zelenina a obiloviny. Dalších dvacet procent se skládá z bílkovin, jako je kuřecí maso a mléčné výrobky. Zbylých deset procent zaujímají tuky, převážně rostlinné. „Příprava dobrého a zdravého jídla vyžaduje hodně práce, což je výzva, ale stojí to za to.“

Vděčnost

Filomena si vyrobila tzv. krabici vděčností. Každý den napíše na malý papírek alespoň jednu věc, za kterou se cítí být vděčná. Následně lístek hodí do krabice s ostatními vděčnostmi. Spojení mysli a těla je velmi přímočaré. Může vám také pomoci udržet se ve formě, a to natolik, že i v 80 letech můžete hrdě nosit bikiny.“ Tuto hypotézu opět schvaluje Dr. Bowers.

Jaký je váš tip proti stárnutí?

Zdroj: Prevention
Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Klára Stružová

Zobrazit další články