Voňavá slupka pomerančů přímo volá po dalším zpracování. Pokud nakupujete chemicky neošetřené pomeranče, můžete ji kandovat. Uvidíte, že vám zásoby dlouho nevydrží.
Kandovaná pomerančová kůra má delikátní, jemně nahořklou chuť, kterou doplňuje sladkost cukrového sirupu a jemné pomerančové aroma. Ozdobná dózička plněná kandovanou pomerančovou kůrou může být i skvělou inspirací pro ručně vyráběný voňavý dárek. Zásadní je použít bio pomeranče, které nebyly ošetřeny pesticidy a jinými chemickými přípravky.
Lahůdka pro děti i dospělé
Bonbony z pomerančové kůry se hodí na přímou konzumaci, můžete s nimi ale také efektivně zdobit dezerty a dorty. Touto cukrovinkou nepohrdnou ani děti, obzvlášť v případě, že kousky kandované kůry na závěr omočíte v čokoládové polevě. Příprava je jednoduchá a vyžaduje jen čtyři ingredience. Klasický bílý cukr můžete nahradit jinými variantami, nepoužívejte však med, nedosáhli byste požadované konzistence.
Připravte si:
- kůru ze 4 neošetřených pomerančů
- 2,5 hrnku cukru
- 2 hrnky vody
- 2 lžíce cukru na obalení
- mletou skořici
Namočit, uvařit a sušit
Pomerančovou kůru důkladně omyjte a očistěte ji od bílé slupky, protože může být hořká. Poté ji nakrájejte na plátky, kostičky nebo proužky a vložte na dvě hodiny do mísy se studenou vodou. Do menšího hrnce nasypejte cukr, přidejte dva hrnky a za stálého míchání vařte na mírném ohni. Do připraveného cukrového sirupu vložte nakrájenou kůru a vařte 30 minut nebo do doby, kdy bude měkká.
Plech na pečení vyložte pečícím papírem a vložte do něj přecezenou pomerančovou kůru. Smíchejte trochu cukru s mletou skořicí, vzniklou směsí připravenou kůru posypejte a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte tak dlouho, než bude optimálně vysušená, neměla by být příliš tvrdá ani měkká. Usušené bonbony můžete skladovat v uzaviratelných krabičkách, je možné je ještě namáčet v polevách z hořké, bílé nebo mléčné čokolády.