Perfektní kávu si připravíte i bez drahého kávovaru. Jak na to?

Láká svou vůní, těší svou chutí, dodává energii. Neexistuje snad nikdo, kdo by si každý den alespoň jeden šálek kávy.

                   

Silný aromatický nápoj je skvělý způsob, jak začít den nebo si odpočinout od povinností. Pro dobrou kávu nemusíte běžet do kavárny. Úspěšně si ji připravíte v pohodlí domova – i když nemáte espresso kávovar. Představujeme alternativní způsoby přípravy lahodné kávy.

Pořiďte si mlýnek na kávu

Chcete-li mít skutečně dobrou kávu, je dobré si pořídit mlýnek na kávu. Proč? Káva ztratí až 75 % své chuti a aroma během pouhých tuctu minut po mletí. A co víc – většina již namletých káv dostupných na prodej není plně vhodná pro vaření alternativními metodami (jsou namleté příliš jemně nebo příliš hrubě). Proto se vyplatí začít s přípravou kávy doma mletím zrn.

French press bez kávovaru

i

I když nám název french press mnoho neříká, většina z vás se s tímto nápojem setkala již dříve. Válcový džbán ze skla a nerezové oceli má uvnitř speciální píst se sítkem. Nevíte, jak uvařit kávu ve french pressu? Nic jednoduššího. Nejprve odstraňte víko s pístem a opláchněte nádobu vroucí vodou, aby se zahřála a připravila k práci. Poté na dno nasypte vrstvu docela hrubě mleté ​​kávy a zalijte malým množstvím vroucí vody. Počkejte pár sekund a zalijte zbytkem vařící vody – tedy dost na vámi plánovaný počet šálků. Nakonec nasaďte víko a po 3 minutách louhování stiskněte píst. Sítko dokonale vymačká kávovou sedlinu a nálev je hotový. Kávu připravenou ve french pressu můžete podávat s mlékem. Zajímavé je, že v přístroji si můžete uvařit i čaj.

Připravte si espresso jako z Itálie

Každý z nás má své vlastní chuťové preference, někdo oceňuje ovocné chutě Afriky, jiný hledá rovnováhu v Americe a další se uchýlí k intenzitě a kouřové vůni Asie. Zde není třeba smlouvat – šálek kávy by měl chutnat tak, jak ho máme nejraději. Se správnou přípravou bude fungovat jakýkoli profil pražení kávy v závislosti na tom, co chcete do svého šálku dostat. Světle pražené kávy rozhodně ukáží svou ovocnou tvář, středně pražená káva má kromě šťavnatosti i vyváženější chuť a tmavě pražené kávy jsou rozhodně na pocit těžší. Doporučujeme však začít s kávami středně přepálenými, tlumenějšími a vyváženějšími, abyste zjistili, jakým směrem se chcete dívat.

i

Kávovar, známý také jako kafeterie či moka konvička, je levnější verzí espresso kávovaru. Dostaneme z něj černé a výrazné espresso, které lze samozřejmě pít s mlékem i bez. Obvykle je vyroben z nerezové oceli nebo hliníku a jeho velikost se liší v závislosti na tom, kolik espressa lze připravit najednou. Vařit kávu v kávovaru není nic složitého, ale je třeba dávat pozor. Při nalévání vody do nádoby na dně přístroje dávejte pozor, abyste nepřekročili hladinu vyznačenou na stěně. To je velmi důležité, protože příliš mnoho vody může dokonce způsobit explozi konvice. Poté nasadíte sítko a zalijete porcí středně mleté kávy. Čím více dáte, tím silnější espresso samozřejmě bude. Nakonec našroubujte horní zásobník na kávu, nastavte kávovar na nízkou teplotu a počkejte na bublání. Když jej uslyšíte, sejměte kávovar z hořáku a počkejte, až se konvička naplní kávou. Nyní už zbývá jen nalít nálev do šálků nebo hrnků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Vágnerová

Zobrazit další články