Čokoládová poleva se hodí na mnoho dortů a také zákusků. Jak udělat tu nejlepší, která bude skvěle chutnat i dokonale vypadat? Inspirujte se receptem.
Čokoládová poleva má v cukrářství své nezastupitelné místo. Je součástí řady oblíbených dezertů a dalších pochutin oblíbených napříč generacemi. Její příprava však není tak snadná, jak se na první pohled může zdát. V čem tkví ono tajemství?
Postupů, jak dosáhnout ideální čokoládové polevy, existuje vícero. Tentokrát budeme věnovat pozornost osvědčené technice, která se postará o dokonale lesklou a zároveň lahodnou polevou. Touto technikou je temperování. Jedná se o postup, kdy čokoláda není používána okamžitě po svém rozpuštění, nýbrž prochází sérií ohřevu a opětovného ochlazování.
Základy rozpouštění čokolády
Různé typy čokolády mají v rámci přípravy svá specifika. Kupříkladu mléčná a bílá čokoláda se taví již při teplotě 40-45 stupňů Celsia, zatímco bod tavení čokolády hořké se pohybuje okolo 40 až 50 stupňů. I z toho důvodu by mělo rozpouštění čokolády probíhat ve vodní lázni – není tedy potřeba přímý plamen, postačí vodní pára. Zároveň je důležité čokoládu neustále hlídat, aby nedošlo k jejímu spálení následkem vystavení příliš vysokým teplotám.
Jak na to?
Nejprve do hrnce ponořeného do vodní lázně vložíme 2/3 požadovaného množství čokolády, již chceme rozpustit. Jakmile čokoláda dosáhne požadované teploty, přidáme zbývající třetinu hmoty a hned poté směs zchladíme na 26-28 stupňů. Následně se postaráme o navýšení teploty – tentokrát na přibližně 38-40 stupňů. Takto dojde k temperování.
Domácí čokoláda
Pokud nemáte k dispozici čokoládu, můžete si připravit čokoládu domácí.
Potřebovat budete tyto ingredience:
- Cukr – 5 lžic
- Mléko – 4 lžíce
- Kakaový prášek – 3 lžíce
Jednotlivé ingredience lze přidávat v různém poměru – vzniknou tak různé typy čokolády o různé sladkosti. V případě potřeby lze k těmto přísadám přidat také máslo.
Postup je jednoduchý:
Na malé pánvi (či v hrnci) smícháme cukr s kakaem, poté přilijeme mléko. Vše důkladně mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Jakmile se tak stane, přidáme máslo. Mícháme tak dlouho, než směs pod vařečkou nabyde homogennosti. Hotovou polevu necháme vychladnout, hned poté ji můžeme použít k nazdobení zvoleného dezertu.