Díky těmto jednoduchým trikům budou kuchyňské utěrky opět zářivě bílé

Utěrky jsou nezbytným pomocníkem v kuchyni, a také textilem, který je plný různých odolných skvrn. Jak je efektivně vyčistit, aby opět dokonale zářily? Zkuste osvědčené postupy zkušených hospodyněk.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Udržet utěrky zářivě čisté dokáže být nadlidský úkol. Právě kuchyně, kde tyto pomůcky mají své nenahraditelné místo, je prostředím náchylným na celou řadu znečištění. Naštěstí existuje řada zaručených fíglů, které vaše utěrky zbaví i odolných skvrn.  

Tipy, jak udržet utěrky dlouhodobě čisté

  • V prvé řadě je třeba zavést systém pravidelného obměňování utěrek. K jejich výměně by mělo docházet s ohledem na jejich používání – pokud jsou využívány často, je vhodné je měnit každé dva dny.
iZdroj fotografie: Pixabay.com
I utěrky by měly být dokonale čisté
  • V případě, že dojde k jejich umazání, platí, že je důležité jednat hned. Znečištěnou utěrku vzít a hned aplikovat účinný přípravek dle typu skvrny. Dojde-li k zaschnutí fleku, jeho odstranění bude o to složitější. 
  • Pro skutečně efektivní odstranění nečistot perte bílé utěrky na 95 °C, barevné na 40-60 °C. 
  • Aby došlo ke zničení všech případných bakterií, nezapomínejte utěrky vyžehlit.

Jak na odolné skvrny?

Značnou část odolných skvrn mají na svědomí káva a čaj. Svého ranního rituálu se přitom vzdávat nemusíte, s tímto typem znečištění si spolehlivě poradí amoniak. Před vypráním na skvrnu aplikujte amoniak smíchaný s vodou. Roztok nechejte chvíli působit, následně tkaninu vyperte standardním způsobem.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Odstranit skvrny z utěrek nemusí být náročné

Se skvrnami od červeného vína či podobně zbarvených ovocných šťáv si poradí kuchyňská sůl, s mastnými fleky zase saponát na nádobí. Ten naneste přímo na postižené místo a nechejte působit po dobu cca 30 minut. 

Utěrky jako nové

Trápí vás zašlost utěrek? Připravte jim lázeň, která efektivně obnoví jejich bělost.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Špíny se lze zbavit i snadno

Ingredience:

  • Etylalkohol – 250 ml
  • Jedlá soda – 2 lžíce
  • Prací prostředek – 2 dávky
  • Horká voda
Soda je skvělým pomocníkem
iZdroj fotografie: Pixabay

Postup:

Utěrky vložíme do hrnce či jiné objemné nádoby a zalijeme je horkou vodou. Následně přidáme jedlou sodu, prostředek na praní a etylalkohol. Vše důkladně promícháme, v případě potřeby přidáme vodu.

Takto namočené ponecháme utěrky po dobu 24 hodin. Po ukončení lázně je vypereme.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Zobrazit další články