Vepřovou slaninu odborníci nedoporučují lidem, kteří mají obezitu nebo nadváhu, protože obsahuje velké množství tuku. Na druhou stranu jiní říkají, že je dobré si ji občas dopřát.
Výživová poradkyně Mihaela Bilic rozvířila velké diskuze ohledně prohlášení, že vepřová slanina je zdravá. Narušila tak jeden z rumunských mýtu o jídle. Jakkoli je ale slanina chutná, je nebezpečná pro ty, kteří mají problémy s vysokým cholesterolem.
Poradkyně na svém profilu říká, že vepřová slanina je zdraví prospěšná
Věci nejsou takové, jak se zdá. Mihaela Bilic říká, že vepřová slanina se hodně blíží olivovému oleji a nabádá lidi, aby se ji rozhodně nevzdávali. Přinesla také analýzu obsahu mastných kyselin ve vepřové slanině. Mnohé možná překvapí, že procento mono nenasycených a polo nenasycených tuků převyšuje procento těch nasycených.
Sádlo je zdrojem zdravého tuku, stejně jako lososový nebo olivový olej. A proč se vlastně slanina řadí mezi zdravé dobroty? Podle současného výzkumu má vepřová slanina mnoho výhod pro tělo a je ideální ke konzumaci v mírném množství. Za to si ji můžete dát pravidelně. Bylo prokázáno, že slanina pomáhá posilovat imunitní systém. Odborníci v oboru tvrdí, že díky kyselině arachidonové podporuje také nižší hladinu cholesterolu a celkově je nezbytná pro ochranu těla.
Malé množství tuku je dobré pro srdce a cévy
Pravidelná konzumace tuku v malém množství může být pro tělo velmi prospěšná. Konzument tuku na pravidelný srdeční rytmus, silnější srdeční sval a hladký krevní oběh. Slanina zpomalují intoxikaci alkoholem a je dobrým lékem na bolesti kloubů. Intoxikaci zpomalují tím, že pokryje stěny žaludku tukem a vytvoří se žaludeční obvaz, který zabrání rychlé absorpci alkoholu ze žaludku.
Slanina léčí bolesti kloubů, doporučuje se nemocné klouby potřít roztaveným sádlem nebo starou slaninou, kterou nakrájejte na mlýnku na maso. Přidejte také lžíci medu. Na vrch položte celofán nebo pergamenový papír, zabalte namazané části těla do látky a nechte přes noc působit.