Pro zdravé tělo je jednoduše potřeba zdravá a vyvážená strava. Toho zaručeně nedosáhnete, když budete jíst hodně polotovarů, instantních pokrmů nebo fast foodu. Jak vám mohou ublížit obyčejné nudle?
Neexistují žádná tajemství za zdravým a dobře fungujícím tělem. Musíte mu jednoduše dát to, co nejvíce potřebuje, a to je vyvážený jídelníček. Vzhledem k současnému životnímu tempu si však jen velmi málo lidí najde čas na přípravu zdravých a rozmanitých pokrmů. Obracejí se proto k alternativám, které jsou levnější a snadno se připravují. Instantní nudle jsou jedním z těchto řešení. Mohou však být i zdraví škodlivé. Společnosti L’Express a Top Santé odhalili všechna rizika.
Instantní nudle jsou jedním z bestsellerů všech supermarketů, pokud jde o instantní jídla. Na pultech je několik značek a příchutí, ale všechny nabízejí stejně jednoduchý způsob přípravy. Otevřete, nalijete horkou vodu, počkáte pár minut a můžete jíst! Myšlenka na jídlo připravené bez práce a během pár minut, stále láká více lidí. Bohužel to jde na úkor jejich zdraví.
Přímo z Japonska
Instantní nudle, které byly vytvořena poprvé v roce 1958 v Japonsku, se nyní prodávají po celém světě. Měli byste vědět, že Japonsko je jednou ze zemí, kde je míra obezity velmi nízká. Pouhá tři procenta Japonců jsou obézní, přičemž na světě je průměrná obezita třináct procent obyvatelstva. Je proto snadné spojit si japonskou kuchyni se zdravým jídlem. Instantní nudle jsou ovšem průmyslovým produktem. Zaměřte se na rizika spojená s jejich spotřebou.
Jaká jsou zdravotní rizika?
Konzumace příliš velkého množství okamžitých nudlí způsobuje mnoho nepříjemností, z nichž některé mohou být dokonce nebezpečné pro váš organismus. Balíček instantních nudlí, je obvykle velmi slaný a obsahuje průměrně 1,9 gramů sodíku. Pamatujte, že WHO doporučuje nekonzumovat více než 2 gramy sodíku denně. Nadměrná konzumace soli může mít negativní zdravotní důsledky.
Studie zveřejněná ve vědeckém časopise The Journal of Nutrition zdůraznila souvislost mezi vysokou spotřebou instantní nudle a vyšším rizikem kardiovaskulárních problémů u jihokorejských žen. Podle studie jsou některé těžké kovy přítomny v balíčcích instantních nudlí. Pamatujte, že pokud jsou používány ve velkém množství, mohou představovat významná zdravotní rizika.
Neberte svoji stravu na lehkou váhu
Stále se to opakuje, ale strava je skutečně zásadním faktorem pro správné fungování vašeho těla. Pokud se chcete vyhnout vážným zdravotním problémům, je důležité brát stravu vážně. Berte ale vše s rezervou. I odborník vám řekne, že jíst nudle jednou nebo dvakrát za měsíc nepředstavuje žádné zdravotní riziko.
Jedná se o nadužívání průmyslově vyrobených pokrmů, které je pro vás nebezpečné. Když se soustředíte na konzumaci nezpracovaných potravin, uděláte nejlépe. Jedná se o suroviny, které neprošly průmyslovým zpracováním a jejich úpravu provádíte až vy, ve své kuchyni. A základem je samozřejmě konzumace velkého množství ovoce a zeleniny.