Devadesát procent kupujících nevěnuje pozornost jedné věci při kupování cukety. Při špatném výběru může být jedovatá

Ačkoliv má cuketa mnoho pozitivních účinků, dávejte při jejím výběru pozor. Pokud vám například přijde její chuť příliš nahořklá, pak ji raději dále nekonzumujte. Mohlo by vám být zle.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Cuketová sezóna konečně dorazila a nastal pravý čas si pochutnat na jídlech z této zeleniny. Cuketa je jednou z letních potravin, které se rozhodně vyplatí během léta konzumovat v co největším množství. Navíc má cuketa neutrální chuť, která se hodí do slaných i sladkých jídel. Je však třeba se mít na pozoru, protože za určitých podmínek může být tato královna letních jídelníčků i jedovatá.

Vyhněte se jedovatým cuketám

Je běžné, že se rostliny brání proti různým hrozbám, například okusování hmyzem. Tou obranou mohou být tuhé listy, pichlavé trny nebo třeba nepříjemné aroma. Mnoho druhů rostlin produkuje také jedovaté látky. Stejně tak se brání i cuketa. Sice se šlechtěním podařilo razantně snížit množství těchto jedovatých látek natolik, že nepředstavují vážnější nebezpečí, přesto se ale za určitých podmínek koncentrace může zvýšit a tím způsobit dokonce i otravu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Hořká chuť zeleniny často signalizuje vyšší hladinu kukurbitacinu. Pak není konzumace úplně vhodná. I když zakamuflujete chuť, jedovatá látka nezmizí. Mírnější otrava přejde vždy bez příznaků nebo pouze s mírnou žaludeční nevolností. V horším případě prosedíte pár hodin na záchodě. Byly však zaznamenány i případy, kdy byl průběh otravy těžší. Projevovalo se to zvracením, a dokonce i ztrátami paměti. Pokud máte podezření na otravu jídlem, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Takovéto cukety nekupujte

Je nutné se soustředit na to, co člověk nakupuje. Při koupi se vždy ujistěte, že jste do košíku vložili pouze zralé, ale nepřezrálé kousky. Vhodné jsou cukety o velikosti 15–⁠20 cm, vážit by měly ideálně 100–⁠200 gramů. Na slupce by se neměly objevovat ani žádné škrábance a jiné vady, cuketa je totiž velmi náchylná k poškození. Vybrané kusy skladujte v suchu a chladnu, nejlépe v ledničce.

Cuketu můžete vložit i do igelitového sáčku a až pak do ledničky. Neomývejte ji, dokud ji nemáte v plánu bezprostředně potom sníst, ideální je mytí těsně před konzumací či telepnou úpravou. Cukety patří mezi zeleninu, která má danou dobu trvanlivosti. V ledničce většinou vydrží zhruba po dobu jednoho týdne. To je přibližná doba, po kterou si uchovává svěžest.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nesčetné množství pozitivních účinků

Cukety mají obrovské množství pozitivních účinků. Snižuje hladinu cholesterolu, který se často zvyšuje při konzumaci příliš mastného a tučného jídla. Látky obsažené v cuketách pomáhají předcházet rozvíjení onkologických onemocnění. Obsahují hodně draslíku a hořčíku, čímž snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mají i močopudný účinek, zbavuje přebytečné usazené vody a toxinů a regulují funkci ledvin.

Dále regulují krevní oběh, který je denně zatěžován všemi možnými vlivy. Cukety zbavují tělo soli, díky přirozenému obsahu cukru se snadno tráví a mohou je konzumovat i diabetici. Mimo to má tato zelenina pozitivní vliv na střeva, imunitu a ledviny. Napomáhá totiž tomu, že se vaše tělo se zbaví vody, kterou zadrželo a která by mu mohla škodit. Cuketu je vhodné kombinovat s citronovou šťávou a sezamovým semínkem.

Zdroj: Epicurious

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články