Ve 116 letech se stala nejstarší ženou Evropy. Dlouhověkost jí prý zajistila potravina, kterou si dávala při každém jídle

Když před čtyřmi lety umírala, byla druhou nejstarší ženou celé planety. K jejímu úctyhodnému věku jí dopomohla jedna konkrétní potravina, kterou jedla každý den.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Guissepina Projetto se narodila v roce 1902 v malém italském městečku na ostrově Sardinie. Celý život byla zdravá, do pozdního věku žila aktivně a ráda se hýbala na čerstvém vzduchu. Kromě fyzického zdraví ji téměř zázrakem do smrti v jejích 116 letech neopustilo zdraví duševní, což je velmi neobvyklé. Guissepina tvrdila, že jí k tak vysokému věku dopomohla jedna potravina, kterou jedla téměř po každém jídle.

Přezdívali ji „babička Itálie“

Stařenka byla až do své smrti v roce 2018 mezi všemi lidmi v okolí velmi oblíbená. Chodili si za ní jen tak popovídat, nebo k ní přicházeli pro radu a pomoc. Právě takto se do světa dostal její tajný trik na dlouhověkost. Po každém jídle jedla celý život malý kousek hořké čokolády. Tato pochutina údajně může za její skvělou kondici a mentální zdraví. Nikdo se o tom neodvážil pochybovat –⁠ Guissepina byla na svůj věk až nečekaně zdravá a čilá.

Téměř zázračná potravina

Hořká čokoláda se vyznačuje vysokým obsahem antioxidantů, vlákniny, minerálů a dalších nutrientů. Její nejdůležitější schopností je boj s volnými radikály, což jsou škodlivé sloučeniny vytvářené buněčnými procesy v těle, které mohou přispívat k zánětu a řadě chronických onemocnění. Flavanoly, jež můžeme také v čokoládě najít, mají velmi pozitivní vliv na zdraví srdce, snižují krevní tlak a zvyšují průtok krve do srdce i do mozku. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jde o velmi chutný lék

Guiseppina si jednoduše vybrala skvěle. Hořká čokoláda kromě výborné chuti přináší i tolik zdravotních benefitů jako málokterá jiná potravina. Ovšem pozor –⁠ zmíněné benefity jsou platné pouze pro kvalitní hořkou čokoládu. Pokud nejraději konzumujete mléčnou nebo bílou, o většinu z nich se připravujete. Aby měla čokoláda blahodárný vliv na organismus a zdraví, měla by obsahovat alespoň 85 % kakaa a žádný přidaný cukr.

Jakou čokoládu máte nejraději?

Zdroj: TheSun

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Zobrazit další články