Káva s mlékem je velmi populárním nápojem a řada lidí ho pije s mlékem. Málokdo ale tuší, že právě konzumace s mlékem má svá rizika.
Možná kolem sebe máte spoustu lidí, kteří pijí kávu s mlékem. Máte ji takto připravenou sami rádi? V článku se dozvíte, proč byste si mléko měli raději v kávě odpustit. Káva by správně měla být černá, hořká, protože jedině tak vynikne její chuť. Přidáním mléka do kávy zbavujete kávu jejích prospěšných vlastností.
Káva s mlékem snižuje jeho kyselost
Pití kávy v mlékem je jemnější pro náš žaludek, stimuluje také tělo, protože inhibuje vstřebávání kofeinu, který káva obsahuje. Káva s mlékem tak vypadá jako lepší řešení než pití černé kávy. Je to ale naopak.
Mléko brání vstřebávání chemických sloučenin, které káva obsahuje a mají pozitivní vliv na náš organismus. Navíc černá, hořká káva bez jakýkoliv jiných přísad má nula kalorií. Ale když si do ní přidáte 50 ml mléka, přidáte si tím i kalorie. Není to sice mnoho, pokud má ale někdo kávu rád a denně vypije například 5 šálků, kalorie rychle přibývají, což je kontraproduktivní, jestli chcete zhubnout a dosáhnout kalorického deficitu.
Mléko by se nemělo přidávat ani do čaje
Vápník, který obsahuje mléko, podle studií může snížit biologickou dostupnost, což znamená, že nebudete mít prospěch z antioxidantů, které obsahují káva a dokonce i čaj.
Kyselina, která se v kávě objevuje, činí mléčné bílkoviny obtížněji stravitelnými procesem denaturace. Žaludek tak bude potřebovat více energie, aby nápoj s mlékem strávil.
Pokud si ale kávu nedokážete představit bez mléka, můžete vyzkoušet jeho náhražky. Existuje spousta možností, mezi takové patří rostlinné nápoje ze:
- Sóji
- Rýže
- Mandlí
- Kokosu
Navíc tato mléka budou mnohem lépe fungovat. Můžete si dopřát také máslo, taková káva se nazývá „neprůstřelná“. Dalšími vlastnostmi, kterými taková káva oplývá je, že podpoří hubnutí a posílí se metabolismus. Neprůstřelná káva se doporučuje hlavně v souvislosti s nízkosacharidovou stravou.