Malý kousek hořké čokolády denně má mnoho zdravotních benefitů: zlepšuje náladu, prospívá vašemu srdci a výrazně snižuje riziko vzniku cukrovky.
Jste ten typ člověka, co miluje všechno sladké a čokoládu by mohl jíst každý den? Máme pro vás čtyři různé důvody, proč už si každodenní hřešení nemusíte vyčítat. Samozřejmě je v tomto případě důležité zmínit, že výhody níže popsané jsou určeny pro hořkou čokoládu s nejméně 70% obsahem kakaa. I zde je nutné držet se pravidla všeho s mírou, tabulka denně by už nejspíš tak prospěšná nebyla.
Zabraňuje výskytu srdečních chorob
Řada vědeckých studií ukázala, že pravidelná konzumace hořké čokolády může snížit riziko vzniku srdečních onemocnění. To je s dost velkou pravděpodobností způsobeno flavonoidy, které se v hořké čokoládě nacházejí. Flavonoidy jsou totiž látky, jež mají ve většině případů prospěšný vliv na náš organismus, hlavně na cévy a srdce.
Hořká čokoláda může snížit riziko výskytu cukrovky
Zní to trochu nelogicky, že? Ale hned vám vysvětlíme, proč tomu tak je. Zdravá a pravidelná dávka čokolády s vysokým obsahem kakaa může zdokonalit způsob, jakým tělo tráví glukózu. Kvůli inzulínové rezistenci máme vysokou hladinu cukru, což způsobuje cukrovku. A opět díky flavonoidům snižujícím oxidační stres, který je hlavní příčinou rezistence, je riziko cukrovky o něco nižší.
Je dobrá pro vaši pokožku hned z několika důvodů
Hořká čokoláda je plná vitamínů, jako je mangan, hořčík či železo, které jsou prospěšné pro vaši pokožku. To ale není ani zdaleka vše. Obecně v sobě čokoláda obsahuje vitamíny, které mohou podporovat produkci kolagenu, a tím udržovat vaši pokožku mladou a zdravou. Takový vápník pomáhá k obnově pokožky a antioxidanty v čokoládě obsažené vás mohou lépe chránit před sluncem a jeho UV zářením.
Je plná živin a navíc je lahodná
Jedna věc je jistá, hořká čokoláda je plná živin. Čím tmavší čokoládu konzumujeme, tím lépe pro nás. Obecně však platí, že pokud má alespoň 70 %, vždy bude obsahovat dostatek antioxidantů, draslíku, vlákniny, vápníku či hořčíku. Nezapomeňte ale, že se stále jedná o potravinu s vysokým obsahem tuků a cukrů, je tedy třeba hlídat denní množství: ideální denní porce čokolády má 45 gramů.