Zdraví člověka se přímo odvíjí od stravy. Zejména pacienti s nádorovými onemocněními by si měli dávat pozor na následující potraviny, které mohou zvyšovat rychlost a šíření rakovinných buněk.
Světová zdravotnická organizace WHO zahájila kampaň ke zvýšení povědomí o potravinách, které mohou výrazně uškodit lidskému zdraví. Nejsou vhodné pro pacienty s rakovinou, protože vyživují rakovinné buňky a přispívají k jejich růstu a množení. Vyhýbáním se těmto potravinám, nebo alespoň konzumaci nadměrného množství, významně ulehčíte svému organismu.
Losos je bezpečný, ale jen některý
Odborníci se shodují na tom, že losos odchovaný na rybí farmě obsahuje velké množství dioxinů, PCB a dalších karcinogenů. Chemikálie PDB absorbují ženský hormon estradiol, který stimuluje množení rakovinných buněk. Losos ulovený v přirozeném prostředí ale nebezpečný není. Třeba jen v USA ale pochází z takových farem více než polovina dostupných lososů.
Nebezpečné mohou být i potraviny z plechovek, například konzervovaná rajčata. Vnitřní strany plechovek jsou totiž opatřené vrstvou BPA, která je odděluje od kovu, ale zároveň narušuje hormonální rovnováhu a může způsobovat obezitu, neplodnost a rakovinu. BPA se používá k výrobě pryskyřice a má velmi špatný účinek na ženské hormony.
Pozor na umělá sladidla
Sycené alkoholické nápoje obsahují velké množství sladidla aspartam. Toto umělé sladidlo podporuje rozvoj rakoviny prsu, může ale také přispět k růstu již existujících nádorů a inzulínové rezistenci. Pravidelným pitím se také zvyšuje šance na infarkt. U těhotných žen mohou způsobit vrozené vady dítěte.
Pozor si dejte i na popcorn v sáčku. Obsahuje umělá aromata, která představují nebezpečí pro játra, ale také kyselinu perfluoroktanovou, která údajně rovněž může přispívat ke vzniku rakoviny. Ta se nachází v obalu produktu a kromě rakoviny má také vliv na problémy s trávením a s kůží.
Brambůrky si raději odepřete
Bramborové lupínky obsahují spoustu kalorií, takže jejich konzumace bývá často spojovaná s obezitou. Mohou také zvýšit krevní tlak, a to kvůli množství soli. Často navíc obsahují karcinogenní umělé zvýrazňovače chuti. Během jejich výroby při vysokých teplotách vzniká akrylamid, který může způsobovat rakovinu.
Dobře na tom nejsou ani uzené a solené potraviny nebo nakládaná zelenina. Obsahují mnoho dusičnanů a dusitanů, které ztěžují trávení a v závažných případech způsobují rakovinu. Nebezpečím jsou zejména salámy a uzeniny. Kromě toho zatěžují trávení, je proto vhodné najít jinou, zdravější alternativu masných výrobků.
GMO není nic příznivého
Geneticky modifikovaným potravinám není snadné se vyhnout, protože jsou obsažené téměř ve všem. V mnoha případech mohou způsobit vnitřní zánět a dokonce i rakovinu, oslabují imunitní systém a mají nepříznivý vliv na játra a mozek. Škodlivý je také krystalový cukr, který zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a tím podporuje množení rakovinotvorných buněk. Vyhněte se i kukuřičným sirupům a nápojům obsahujícím umělá sladidla, která jsou pro organismus rovněž velmi zatěžující.