Čaj z cibule je oblíbeným prostředkem ke zmírnění příznaků nachlazení, nedocenitelná je ale také jeho role v posilování obranyschopnosti organismu.
Postup přípravy cibulového čaje
Cibuli oloupejte a rozkrojte na čtyři kusy. Jablko omyjte, rozdělte na čtvrtiny a odstraňte jadřinec. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Všechny tři ingredience vložte do středně velkého hrnce a zalijte 1,5 l horké vody a přidejte hřebíček. Zapněte sporák, nenechte ale vodu vřít, abyste zbytečně nezničili cenné látky. Vařte na středním plameni asi 30 minut do doby, než jablko zhnědne.
Po této době odstavte hrnec ze sporáku, přeceďte přes sítko nebo plátno a nechte mírně vychladnout. Až teplota čaje klesne na příjemnou teplotu, dochuťte ho medem a citronovou šťávou. Ideální je pít šálek třikrát až čtyřikrát denně, pokud ale nevpijete všechno množství během jednoho dne, můžete vychladlý čaj uložit v ledničce a bez obav ho ohřát druhý den.