Cibulový čaj s tajnou přísadou. Posílí imunitu a zbaví nachlazení

Čaj z cibule je oblíbeným prostředkem ke zmírnění příznaků nachlazení, nedocenitelná je ale také jeho role v posilování obranyschopnosti organismu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Cibule je plná vitamínů (například B a C) a antioxidantů, které snižují krevní tlak a stabilizují hladinu cukru v krvi, ale je také známá svými antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Kromě toho rozpouští hleny a skvěle působí proti infekcím horních cest dýchacích. Čaj připravený z cibule má samozřejmě specifické aroma, to se ale dá potlačit přidáním medu a citronové šťávy, čímž dostanete do těla ještě více prospěšných látek.

iZdroj fotografie: Pixabay
Cibule pomůže na řadu neduhů

Zázvor a jablko znásobí benefity cibule

Přidáním zázvoru a jablka do základního receptu získáte další cenné látky bojující s nachlazením a bakteriemi. Zázvor zahřívá, hodí se skvěle k prohřátí těla po dlouhé procházce nebo v momentě, kdy cítíte, že na vás „něco leze“. Vařené jablko znásobí množství vitaminu C, navíc obsahuje potřebné minerály, železo, měď a zinek, které zajišťují správné fungování imunity.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pro přípravu denní dávky čaje budete potřebovat:

  • 1 střední cibuli (může být žlutá i červená)
  • 1 jablko
  • 5 cm zázvoru
  • hřebíček
  • citronovou šťávu
  • med

Postup přípravy cibulového čaje

Cibuli oloupejte a rozkrojte na čtyři kusy. Jablko omyjte, rozdělte na čtvrtiny a odstraňte jadřinec. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Všechny tři ingredience vložte do středně velkého hrnce a zalijte 1,5 l horké vody a přidejte hřebíček. Zapněte sporák, nenechte ale vodu vřít, abyste zbytečně nezničili cenné látky. Vařte na středním plameni asi 30 minut do doby, než jablko zhnědne.

iZdroj fotografie: Pixabay

Po této době odstavte hrnec ze sporáku, přeceďte přes sítko nebo plátno a nechte mírně vychladnout. Až teplota čaje klesne na příjemnou teplotu, dochuťte ho medem a citronovou šťávou. Ideální je pít šálek třikrát až čtyřikrát denně, pokud ale nevpijete všechno množství během jednoho dne, můžete vychladlý čaj uložit v ledničce a bez obav ho ohřát druhý den.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články