Čaj z pelyňku se už od pradávna používá k léčbě jater, žluči a slinivky břišní. Ctnosti tohoto čaje byly známé už Řekům a používají se dodnes. Po staletí se čaj používal jako tonikum.
Čaj se připravuje ze sušených listů a stonů, plná lžíce přidaná do 250-300 ml vroucí vody. Nechá se louhovat 5-10 minut, poté se přecedí a pije se vždy teplý. I když má velmi hořkou chuť, je lepší tento čaj nesladit cukrem, jinak by se mohly snížit jeho příznivé účinky. Můžete přidat kapku medu nebo citron, pokud chcete chuť trochu změnit. Hrnek čaje vypijte asi půl hodiny před snídání.
Tímto způsobem se jeho účinky projeví rychleji a po jídle se zbavíte nepříjemné chuti, která budete mít v ústech. Dlouhodobé užívání pelyňku je ale spojeno s vedlejšími účinky, mezi které patří závratě, nespavost nebo zvracení. Tento čaj proto nepoužívejte déle než 20 dní. Čaj z pelyňku je kontraindikován u osob, které trpí střevními infekcemi nebo poruchami nervového systému. Také ho nesmí pít těhotné nebo kojící ženy.