Bolest břicha není radno podceňovat. Touto nemocí trpí až třetina populace

Mléko je zdravé a pít se dá i samotné. Ne každý ho ale může. V některých případech se místo kladů mohou objevit negativa, hlavně pokud jde o četné nevolnosti a podobné zdravotní problémy.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Rádi si dopřejete hrnek horkého mléka, ale ať si jej dopřeje ráno nebo večer, je vám z něj blbě? Nejste sami! Existuje velká většina lidí, která má po požití mléka či jogurtu tyto gastrointestinální příznaky a neřeší je. Čím je způsobena tato nevolnost a mohu tomu zabránit?  

Porucha trávení

Pokud je vám zle po požití mléka, jogurtu, ale i jiných mléčných výrobků, je to způsobeno nedostatkem nebo sníženou aktivitou enzymu zvaného laktáza, který má za úkol mléko štěpit.

Jaké jsoou příznaky snížené aktivity:

  • Průjem
  • Nadýmání
  • Bolesti břicha
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Nepodceňujte nevolnost

Postižených touto alergií v posledních letech velmi přibývá, zjistěte to zavčas a účinně proti tomuto patřičné kroky než budete mít jiné zdravotní potíže. 

Jak lze tuto skutečnost zjistit

Nejlépe uděláte, pokud navštívíte lékaře. Ten provede laboratorní test. Je také velmi vhodné si vést deník, kam si budete zapisovat své reakce na mléčné výrobky. Někdo snese tvrdý sýr, zakysanou smetanu, kefír či jiný mléčný výrobek, proto bude důležité tuto skutečnost poznamenat a vyzkoušet veškeré mléčné potraviny.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Konzumace mléka může způsobovat problémy

Pokud si myslíte, že touto alergií trpíte, neotálejte a vyražte k lékaři, poté za gastroenterologem, alergologem, kteří určí s přesností vaše potíže. Tato alergie pro vás může být do budoucna nebezpečná. 

Mléčné výrobky jsou nabité vápníkem, který je pro život lidí velmi důležitý a vyřadit jej ze stravy jednoduše nejde. Je potřeba vápník nahradit vhodnou alternativou. Pokud se tedy chystáte k lékaři s podezřením a lze to, nevyřazujte mléčné výrobky úplně. Teda alespoň prozatím ne. Přijměte jen tolik mléčných výrobků, aby vám nebylo nevolno. 

TIP: Pokud plánujete, že ze stravy vyřadíte laktózu, doporučujeme pít bezlaktózové mléko a to přesně půl litru denně.Pokud takové mléko nemáte rádi, dopřejte si stejné množství podobných bezlaktózových výrobků. Doporučujeme vyzkoušet i běžné kysané výrobky , polotvrdé sýry a tvrdé sýry, mají totiž nižší obsah laktózy.     

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Zdraví na prvním místě

Test na citlivost laktózy

Existují dva způsoby, které určí nesnášenlivost laktózy. Jeden z nich je dechový test. Určuje se podle vydechovaného vodíku ve vzduchu po požití laktózy. Přesnost takového testu je výrazně pod stoprocenty – to je jedna z nevýhod. Další nevýhodou je hladovění před samotným testem a nadměrný příjem laktózy. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Proč nám je po mléce špatně?

Genetické testování 

Tímto testováním se zkoumá genetické predispozice. To znamená, že se zjistí, zda ve vaší blízké rodině netrpí někdo intolerancí mléka a prověří se možný přítomný gen kódující citlivost laktózy. Takové testování se provádí výtěrem z ústní sliznice. Tento test se doporučuje všem osobám starší pěti let. U menších dětí je tento test nevhodný. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články