Školní jídelny bývají opravdovým postrachem. Své o tom ví také otec, který zveřejnil fotografii synova oběda.
Dobroty školních jídelen zanechaly stopu v každém z nás. Jistě si sami vybavíte největší šlichtu, kterou jste v jídelně dostali a od té doby ji odmítáte konzumovat. Web ADeník formou hlasování vyhodnotil, že v českých školních jídelnách jsou nejméně oblíbené mléčné polévky, následované tlustým masem, UHO (univerzální hnědou omáčkou), hrachovou kaší a koprovou omáčkou. Americké děti ovšem mají stravování posunuté o mnoho úrovní níže.
Oprávněné rozhořčení otce
„Jídlo by mělo být vyvážené. Převažovat by měla zelenina a ovoce, a to obzvláště u dětí, kterým se správné stravovací návyky teprve utvářejí. Porce by měla odpovídat jejich věku,“ napsala paní Alena K., dietoložka z Olomouce. Zatímco v České republice jsou poměrně přísné normy, které musí kuchařky splnit, USA je na tom výrazně hůř.
Dokazuje to fotografie, kterou syn poslal svému otci Christopheru Vangellowovi. A ten se nestačil divit. Na velkém tácu se krčila malá hrstka rýže, pár baby mrkviček a 4 malé kuřecí kousky. Přestože je strava na místní střední škole zdarma, otce to velmi rozčílilo. Pro většinu žáků se totiž jedná o jediné „plnohodnotné“ jídlo, které za celý den mají. Pro deník Independent pak uvedl, že sice souhlasí s bezplatným stravným, nicméně ne tímto způsobem. Je také připraven platit vyšší daně jen proto, aby kvalita byla odpovídající.
I think the Parishville School Lunches might be a bit lacking a bit. even for a kid that isn’t 6’5 like Ash. If this was…
Zveřejnil(a) Christopher Vangellow dne Středa 12. ledna 2022
Nic není zadarmo
Nedávno DámskýDeník upozornil na aféru, která se rovněž stala v USA virální. Ne každá rodina si z ekonomických důvodů může dovolit plně financovat stravování ve školní jídelně. Aby se předešlo šikaně a posměchu, rozhodla se vláda těmto rodinám pomoci, a zvýhodnit tak část celkové ceny, případně dávat oběd zcela bezplatně. Některým zaměstnancům se to ale moc nelíbí, a tak nahradili teplé jídlo studenou svačinou.