Tuto velmi oblíbenou potravinu už brzy v obchodech nekoupíte. Viník je podle dostupných informací znám

Sterilované okurky – tato oblíbená česká chuťovka je top ingrediencí do mnoha pokrmů. Její podobu i výrobu však čeká velká změna.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Snad každý má svou oblíbenou potravinu, kterou pravidelně hledá v každém supermarketu. V souvislosti se zvyšováním cen, dovozními podmínkami či jinými provozními záležitostmi se však může stát, že mohou mít dodávky určitých výrobků výpadky, případně mohou tyto z trhu úplně vymizet. V tomto konkrétním případě jde o typickou českou potravinu, na které stojí několik oblíbených jídel české gastronomie.

Ukončení provozu výrobních závodů

Jedná se o kyselé okurky, které nacházíme v regálech pod značkou Znojmia, jak píše web e15. Znojmia spadá pod firmu, která nese název Orkla. Tato potravinářská firma má norský původ. Vedení neplánuje produkt nijak zdražovat, přesto dojde k velkým změnám. Výroba sterilovaných okurek probíhá aktuálně v českém Bzenci a v Panenských Břežanech.

Zpěvák Daniel Landa

Landova firma Žito 44 vyhlásila insolvenci, finančáku dluží víc než 1 milion Kč. Zpěvák z toho viní mrtvého kolegu

Vedení firmy Orkla se však rozhodlo ukončit provoz těchto závodů. V České republice tak výroba kyselých okurek nadobro skončí. Okurky budou v obchodě vypadat na první pohled úplně stejně. Změní se však jejich původ a dost možná i složení. Jejich výroba bude probíhat v jiném státě. I z obyčejných kyselých okurek se tak stane zboží, které bude dováženo.

Dvě stě padesát lidí bez práce

Ukončení provozu českých výrobních závodů nebude mít dopad pouze na samotný výrobek. Stránka Echo24 uvádí, že bude muset firma propustit podstatnou část zaměstnanců. Předběžně má jít až o dvě stě padesát osm lidí, kteří přijdou o práci. Někoho by možná mohlo zajímat, proč je pro české firmy stále složitější prosperovat a vytrvat svou existencí na tuzemském trhu.

Kyselé okurky iZdroj fotografie: Depositphotos
Kyselé okurky, jak je známe z obchodů, už možná nikdy nebudou chutnat stejně

Odpovědí jsou vysoké výrobní náklady a nízké výdělky. Firmy vykazují velmi vysokou ztrátovost, která je neslučitelná s prosperujícím chodem každého výrobního závodu. Tentokrát jde o kyselé okurky. Otázkou zůstává, co přijde příště? Obecné zavírání nejrůznějších průmyslových výroben se netýká pouze České republiky. Podobný osud potkává také společnosti například v Rusku.

Kdybyste si ovšem tuto zavařenou pochoutku chtěli připravit doma sami, můžete využít recept, který jsme publikovali na našem webu DámskýDeník.

Jak se stavíte ke změně původu kyselých okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Klára Stružová

Zobrazit další články