Může být konzumace naklíčených brambor zdraví nebezpečná?

Brambory zná a konzumuje každý. Co ale pokud se na nich objeví klíčky? Je možné je i nadále konzumovat, nebo mohou hrozit vážné zdravotní komplikace?

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Jak se projevuje otrava?

Chlorofyl ale obsahuje také látku zvanou solanin, která může být ve větším množství toxická. Stane se tak, pokud ho zkonzumujeme více než zhruba 25 mg. Od 400 mg výše mohou být následky dokonce smrtelné. Jaké jsou nejčastější příznaky otravy solaninem?

  • Zvracení, závratě
  • Křeče v břiše, průjem
  • Bolest v krku, bolesti hlavy
  • Halucinace a horečka či dokonce ochrnutí u vážnějších případů
iZdroj fotografie: PixabaY
Pozor na klíčky na bramborách

Solanin se vařením nezničí, proto je lepší špatně skladované brambory raději nekonzumovat. Otrava se dá do jisté míry eliminovat pečlivým odřezáním klíčků a oškrabáním brambor, jelikož solanin dovnitř hlízy neproniká. Kromě brambor se solanin objevuje také v nezralých rajčatech. V jednom takovém rajčeti ho přitom může být až 25 mg.

iZdroj fotografie: Pixabay
Vaření brambor

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Zobrazit další články