Může být konzumace naklíčených brambor zdraví nebezpečná?

Brambory zná a konzumuje každý. Co ale pokud se na nich objeví klíčky? Je možné je i nadále konzumovat, nebo mohou hrozit vážné zdravotní komplikace?

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Tohle nejspíš všichni dobře známe. Přineseme si domů pár pěkných brambor, část jich zpracujeme při vaření a zbytek schováme do komody nebo do spíže. Když se k nim pak po nějaké době vrátíme, zjistíme, že z nich vyrazily klíčky, které ale mohou být toxické. Stačí v takovém případě klíčky ulámat a brambory klasicky uvařit, nebo je takovýto postup nedostatečný?

iZdroj fotografie: Pixabay
Brambory jsou nejznámější přílohou

Brambory rostou v podzemí stejným způsobem, jako třeba řepa, přesto nepatří mezi kořenovou zeleninu. Hlíza je ve skutečnosti část stonku, která je v zemi chráněná před chladnějším počasím. Když si brambory důkladně prohlédneme, spatříme na nich malé tečky, ze kterých následně vyráží další klíčky a dokonce i listy, pokud bychom brambor nechali dlouho odložený.

iZdroj fotografie: PxHere.com
Naklíčené brambory

Jak brambory správně skladovat?

Pokud možno, měli bychom brambory skladovat na chladném a tmavém místě. Tím se vyklíčení hlíz oddálí a my tak máme na jejich zpracování více času. Pod vlivem světla se začíná produkovat chlorofyl, což je příčinou, proč někdy bývá část brambory zelená. V chlorofylu najdeme spoustu užitečných minerálů a železa, takže by se mohlo zdát, že jeho konzumace je naopak prospěšná. 

Jak se projevuje otrava?

Chlorofyl ale obsahuje také látku zvanou solanin, která může být ve větším množství toxická. Stane se tak, pokud ho zkonzumujeme více než zhruba 25 mg. Od 400 mg výše mohou být následky dokonce smrtelné. Jaké jsou nejčastější příznaky otravy solaninem?

  • Zvracení, závratě
  • Křeče v břiše, průjem
  • Bolest v krku, bolesti hlavy
  • Halucinace a horečka či dokonce ochrnutí u vážnějších případů
iZdroj fotografie: PixabaY
Pozor na klíčky na bramborách

Solanin se vařením nezničí, proto je lepší špatně skladované brambory raději nekonzumovat. Otrava se dá do jisté míry eliminovat pečlivým odřezáním klíčků a oškrabáním brambor, jelikož solanin dovnitř hlízy neproniká. Kromě brambor se solanin objevuje také v nezralých rajčatech. V jednom takovém rajčeti ho přitom může být až 25 mg.

iZdroj fotografie: Pixabay
Vaření brambor
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články