Každý, kdo má doma máslo se musí mít na pozoru. O této Čechy milované potravině se zjistily ohavné věci, to snad není ani možné

V některých máslech se objevily látky, jejichž konzumace je pro lidské zdraví přinejmenším problematická. Při nákupu se vyplatí obezřetnost, zejména když nakupujete ve slevě.

Částečně rozbalená kostka másla i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Bez másla se v kuchyni neobejde žádná hospodyňka. Obzvlášť v době pečení vánočních dobrot, kdy se máslo kupuje ve velkém. Avšak lidé spíš hledí na cenu, než na kvalitu oblíbeného tradičního výrobku. To ale není šťastné rozhodnutí. Ne každá značka másla je totiž nejlepší volbou. Dokládá to i nedávný nezávislý test, který zveřejnil německý renomovaný časopis ÖkoTest. Vyplynulo z něj, že některým konkrétním značkám byste se raději měli vyhnout.

Problém byl u 19 z 20 másel

Minimálně spornou kvalitu mělo totiž 19 másel z 20. Přitom se nekontrolovaly nějaké pochybné výrobky bůhví odkud, ale známé značky, jako třeba Meggle, Kaufland nebo Penny. Drtivá většina másel obsahovala zvýšené množství minerálních olejů. Takové látky v másle nemají co dělat. A ani v jiných potravinách, protože jejich konzumace může být pro lidský organismus přinejmenším problematická.

V jednom ze vzorků testovaných másel kontroloři zjistili neuvěřitelnou koncentraci 19,8 mg/kg nežádoucích minerálních olejů, které podle evropské spotřebitelské organizace FoodWatch obsahují dokonce karcinogenní škodliviny. Do másla se mohou dostat při výrobě anebo se do něj uvolní z obalu. Pokud takové máslo doma máte, uděláte nejlépe, když ho hodíte do odpadkového koše.

Dejte si pozor na pomačkaný obal

Vyznat se v pestré nabídce másel a nakoupit skutečně kvalitní výrobek není vůbec jednoduché. Pro spotřebitele je totiž matoucí i značení tohoto výrobku. Pouze ten výrobek, který obsahuje minimálně 80 % výhradně mléčného tuku a maximálně 16 % vody, může mít na obalu název „máslo“. Důležité je i skladování, které by se mělo odehrávat při teplotách 2 až 8 °C. Jakmile v obchodě narazíte na máslo v porušeném nebo pomačkaném obalu, je podle serveru AkademieKvality záhodno se mu vyhnout.

🧈 🇩🇪 Jaká je kvalita „západního“ německého másla? Nezávislý německý časopis ÖKO-TEST našel celkem v 19 z 20 německých…

Zveřejnil(a) Agrární komora České republiky dne Čtvrtek 15. prosince 2022

Spotřebitelé by se měli mít na pozoru i při nákupu dalších výrobků, které ještě před pár lety mohly v názvu používat slovo „máslo“, jako například pomazánkové máslo. Obchodní řetězec Billa musel před několika týdny ve velkém stahovat z prodeje Pomazánkové s příchutí křenu značky Clever od výrobce Olma. „Kvůli možnému zdravotnímu riziku výrobek stahujeme z prodeje. Může dojít k nafouknutí víčka. Zákazníkům doporučujeme zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně Billa,“ uvedl supermarket na svém webu.

Může pocházet ze starých rezerv

Takže pokud se ještě narychlo pustíte do pečení cukroví, buďte při nákupu másla obezřetní. Zejména pokud ho kupujete ve slevových akcích nebo v obchodech s levným zbožím. Může se totiž stát, že nebude čerstvé ani lahodné. Na Dámském Deníku jsme psali o tom, že do Česka se dováží i staré zmražené máslo ze státních rezerv evropských zemí. „V zahraničí se ho potřebují zbavit, protože Němec by nikdy takové máslo nekoupil, tak ho dovezou k nám,“ uvedla na sociálních sítích Agrární komora.

Jaké zkušenosti máte s kvalitou másla?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články