Řízky jsou známým a samozřejmě také populárním jídlem. Řada lidí si myslí, že variace na ně neexistují, ale to není až tak pravda. Zkuste právě tento recept, který zaujme výslednou chutí.
Vepřové řízky jistě znáte. V Česku totiž patří mezi jedny z nejoblíbenějších pokrmů. Zejména si je užíváme v období Vánoc s bramborovým salátem. Připravit si skvělé a šťavnaté řízečky je ovšem možné kdykoliv v roce. Chtěli byste si recept ozvláštnit? Pak se inspirujte polskou kuchařkou Magdou Gessler, která v Polsku figuruje i jako porotkyně kuchařské show Masterchef.
Potřebné suroviny k přípravě vepřových řízků podle Magdy Gessler
Obstarejte si tyto ingredience:
- 400 gramů vepřové panenky
- 400 gramů vepřové krkovice (libovější)
- 1 šálek hladké mouky
- 4 vejce
Dále budete potřebovat 1 šálek strouhanky, 2 větší cibule, 4 lžíce vepřového sádla, sůl a mletý pepř dle chuti.
Pracovní postup, díky němuž připravíte vepřové řízky s cibulí podle Magdy Gessler
V první fázi si nakrájejte vepřovou panenku i krkovici na tenčí plátky (obdobně velké) a ty poklepejte paličkou z obou stran. Pak ochuťte solí a mletým pepřem dle preferencí a nechte asi půl hodiny stranou na talíři.
Mezitím si oloupejte cibule a následně je nastrouhejte nahrubo do středně velké misky. Nyní si k ruce vezměte tři misky. Do jedné nasypte hladkou mouku, do druhé strouhanku a ve třetí rozšlehejte vejce s trochou soli a pepřem.
Tvoření vepřových řízků s cibulí a fáze smažení
Posléze se pusťte do kompletace řízků a jejich obalování. Na naklepaný plátek vepřové panenky naneste vrstvu strouhané cibule a na ní přiložte plátek krkovice. Dobře přitiskněte a obalte masový „sendvič“ nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vajíčkách, a nakonec ve strouhance. Takto získáte zhruba 4 až 5 porcí.
Dále si v pánvi rozpusťte a rozpalte vepřové sádlo a v něm smažte řízky dozlatova z obou stran. Před podáváním nechte okapat tuk na savých papírových utěrkách.
Servírování vepřových řízků podle Magdy Gessler
Kuchařka Magda tvrdí, že díky šťavnaté cibuli a smažení na vepřovém sádle jsou tyto vepřové řízky zcela mimořádné. Tak ochutnejte a přesvědčte se o jejích slovech sami. Vařte jako opravdový šéfkuchař a udělejte radost svým nejbližším dokonalou pochoutkou k obědu či k večeři.
K řízku se hodí lehčí bramborový salát, vařené brambory, nebo bramborová kaše. Doplnit porci lze i zeleninový salátek či zeleninu ve sladkokyselém nálevu (cibulky, okurky, čalamáda). Přejeme vám dobrou chuť.