Kvalita sýra je založena především na jeho ingrediencích. Domácí výroba je neskutečně snadná. Zkuste unikátní a jednoduchý recept, díky kterému vznikne francouzský sýr zcela bez chemie.
Poté, co se začne mléko od tužší směsi výrazněji oddělovat (čímž vzniká syrovátka), vezmeme sítko s gázou. To použijeme na oddělení tekuté části od zbytku, který mezitím nabyl pevnějšího skupenství.
Do zbývající tužší části následně přidáme vejce, jedlou sodu a máslo. Nepřestáváme míchat. Vaříme na mírném ohni po dobu cca 5 minut. Poté plyn vypneme a vzniklou ztuhlou směs přendáme do předem připravené formy s gázou. Gázu je dobré používat proto, aby bylo později možné hotový sýr snadno vyjmout.
Po vychladnutí vložíme formu do ledničky, kde necháme sýr odpočívat. Tam jej ponecháme nejlépe přes noc.
TIP: Syrovátka, tekutou složku, která se v průběhu vaření oddělila od tužšího základu, nevylévejte. Můžete ji vypít „jen tak“, případně dochutit dle libosti. Její konzumací dodáte svému tělu potřebný vápník spolu s bílkovinami.