Vyrobte si chutný francouzský sýr – doma, levně a jednoduše

Kvalita sýra je založena především na jeho ingrediencích. Domácí výroba je neskutečně snadná. Zkuste unikátní a jednoduchý recept, díky kterému vznikne francouzský sýr zcela bez chemie.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Poté, co se začne mléko od tužší směsi výrazněji oddělovat (čímž vzniká syrovátka), vezmeme sítko s gázou. To použijeme na oddělení tekuté části od zbytku, který mezitím nabyl pevnějšího skupenství.

Do zbývající tužší části následně přidáme vejce, jedlou sodu a máslo. Nepřestáváme míchat. Vaříme na mírném ohni po dobu cca 5 minut. Poté plyn vypneme a vzniklou ztuhlou směs přendáme do předem připravené formy s gázou. Gázu je dobré používat proto, aby bylo později možné hotový sýr snadno vyjmout.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
V budoucnu je možné experimentovat s dochucením

Po vychladnutí vložíme formu do ledničky, kde necháme sýr odpočívat. Tam jej ponecháme nejlépe přes noc.

TIP: Syrovátka, tekutou složku, která se v průběhu vaření oddělila od tužšího základu, nevylévejte. Můžete ji vypít „jen tak“, případně dochutit dle libosti. Její konzumací dodáte svému tělu potřebný vápník spolu s bílkovinami.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články