Vyrobte si chutný francouzský sýr – doma, levně a jednoduše

Kvalita sýra je založena především na jeho ingrediencích. Domácí výroba je neskutečně snadná. Zkuste unikátní a jednoduchý recept, díky kterému vznikne francouzský sýr zcela bez chemie.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Patříte mezi milovníky typických francouzských sýrů, stále častěji vás však odrazuje jejich složení, které obsahuje celou řadu dochucovadel a dalších chemických složek? Nemějte strach, svojí oblíbené pochutiny se vzdávat nemusíte. Připravit si ji můžete snadno a v pohodlí domova, navíc bez jakékoliv přidané chemie. Konečně tak získáte plnou kontrolu nad veškerými látkami, které do svého těla tímto způsobem dostáváte.

Recept, který vám přinášíme, má svůj původ přímo ve Francii. Navíc je zcela bez umělých přídavků či konzervantů, takže si jej můžete vychutnávat bez jakýchkoliv výčitek týkajících se jeho složení.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Správné ingredience jsou základ

Budete potřebovat:

  • 500 g tvarohu
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • Půl lžičky jedlé sody
  • 50 g másla
  • sůl (podle chuti)

Příprava:

Do hrnce nalijeme mléko, k němu přidáme tvaroh. Důkladně promícháme a postupně přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, ubereme plyn a za pomalého míchání pokračujeme ve vaření.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Poté, co se začne mléko od tužší směsi výrazněji oddělovat (čímž vzniká syrovátka), vezmeme sítko s gázou. To použijeme na oddělení tekuté části od zbytku, který mezitím nabyl pevnějšího skupenství.

Do zbývající tužší části následně přidáme vejce, jedlou sodu a máslo. Nepřestáváme míchat. Vaříme na mírném ohni po dobu cca 5 minut. Poté plyn vypneme a vzniklou ztuhlou směs přendáme do předem připravené formy s gázou. Gázu je dobré používat proto, aby bylo později možné hotový sýr snadno vyjmout.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
V budoucnu je možné experimentovat s dochucením

Po vychladnutí vložíme formu do ledničky, kde necháme sýr odpočívat. Tam jej ponecháme nejlépe přes noc.

TIP: Syrovátka, tekutou složku, která se v průběhu vaření oddělila od tužšího základu, nevylévejte. Můžete ji vypít „jen tak“, případně dochutit dle libosti. Její konzumací dodáte svému tělu potřebný vápník spolu s bílkovinami.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články