Vaječná pomazánka, nejjednodušší recept

Vejce jsou levnou surovinou, která je plná bílkovin. Použijte je jako základ jednoduchého receptu pro přípravu pomazánky. Stačí pár minut a vznikne pochoutka na čerstvý chléb

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Pokud máte náročný den, nebo k vám zavítala nečekaná návštěva, je rychlost přípravy pokrmu rozhodující. Tato vaječná pomazánka nebo krém je ideálním řešením. Její příprava zabere minimum času a zažene hlad i největším jedlíkům. Můžete ji připravit nejen na studenou večeři, ale také jako chutnou svačinku.

Na vaječnou pomazánku potřebujete:

6 uvařených vajec, 3 lžíce margarínu, 1 malou cibuli, sůl, pepř, petržel, 3 lžíce majonézy a 3 lžíce zakysané smetany

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Vejce jako základ pomazánky

Postup je velmi jednouchý, zvládnou ho i děti

Vajíčka uvařte natvrdo, ponořte do studené vody a poté oloupejte. Přidejte margarín a také cibuli, kterou nakrájejte na malé kousky. Spolu s ostatním ingrediencemi smíchejte a dejte do lednice na asi půl hodiny odpočinout.

Pomazánka je skvělá na čerstvý chleb nebo s toastem. Existují také různé obměny této pomazánky, místo zakysané smetany můžete použít například řecký tučný jogurt nebo přidat 1-2 lžičky dijonské hořčice. Někdo zkusí také variantu s řeřichou nebo citronovou šťávou.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Jako rychlá večeře ideální volba

Víte, jak správně uvařit vejce? Přesný čas vaření je důležitý

Než se pustíte do vaření vajec, vyndejte je z lednice, ideálně hodinu až dvě před vařením. Pokojová teplota je pro vejce lepší, než když je dáte do vařící vody přímo ze studené lednice. Pokud dodržíte tento postup, vajíčka nepopraskají.

Do hrnce dejte tolik vody, aby byla vejce celá potopená, jen tak se uvaří rovnoměrně. A vejce vkládejte až v okamžiku, kdy se voda opravdu vaří – jen tak budete mít jistotu, že doba vaření je správná. Vejce dávejte do vody na lžíci, nikdy je do hrnce neházejte! Na pomazánku jsou vhodná vejce uvařená natvrdo, ty vaříme podle velikosti 8-9 minut.

i

Pokud máte větší vejce, je lepší minutu vaření přidat, pokud je naopak máte malá, raději nějaký čas uberte. Vajíčka ihned vnořte do ledové vody – tím se zastaví var.

Využít můžete i další bylinky, zeleninu nebo také sýry

Každý člověk má jiné chutě, proto do pomazánky můžete přidat i různé suroviny a zkoušet nové a nové recepty. Oblíbené jsou hlavně:

  • Zralé avokádo, česnek nebo ředkvičky
  • Pažitka, bazalka, kopr nebo i oregano
  • Modrý sýr, parmazán, vyzkoušejte i slaninu

Chutím se rozhodně meze nekladnou. Každý den můžete připravit jinou večeři nebo pohostit svoje známé, experimentuje s chutí a uvidíte, že s touto vaječnou pomazánkou zabodujete.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Zobrazit další články