Už nevíte, co byste měli doma vařit, a tak hledáte na internetu inspiraci mezi mnoha recepty na různé sladké i slané pokrmy? Vyzkoušejte moldavské karbanátky, budete se olizovat až za ušima.
Když se řekne moldavské karbanátky, říkáte si, proč byste měli zkoušet tento recept, když smažíte klasické karbanátky? Právě v tom je háček, moldavské karbanátky jsou úplně jiné než ty klasické. Vyzkoušejte je a uvidíte, jak vám zachutnají. Skládají se z odlišných surovin a mají i jiný postup přípravy. Tak se přestaňte vymlouvat a hurá do toho!
Na moldavské karbanátky si nachystejte tyto suroviny
- 500 g vepřové krkovice
- 150 ml mléka
- 350 g chleba bez kůrky
- 2 velké cibule
- 4 vejce
- 300 g másla
- 1 velká brambora
- 200 g strouhanky
- pepř, sůl a bylinky
Postup přípravy moldavských karbanátků
Mlýnkem na maso nameleme vepřovou krkovici. Chleba bez kůrky natrhejte na kousky a namočte ho do celé dávky mléka, zmáčkněte ho, aby se opravdu dobře nasál. Než se chléb dostatečně vykoupe v mléce, nakrájejte najemno cibule a čerstvé bylinky. Pokud použijete bylinky sušené, jen si je připravte. Najemno nastrouhejte také jednu velkou bramboru, pokud ji nemáte, použijte dvě menší.
Ve větší míse mezitím rozbijte celá vejce. Pak k nim přidejte maso, chléb, brambory, cibule, bylinky, pepř i sůl a pomalu opatrně a důkladně promíchejte tak, abyste dostali jednotnou směs. Nyní si vezměte na pomoc naběračku, naberte směs a rukama z ní utvořte karbanátek, který obalíte ve strouhance. Takto postupujte, dokud nespotřebujete celou směs v míse.
Smažte na pánvi s máslem či olejem. Ideální je použít pánev s pokličkou, aby se maso uvnitř lépe usmažilo. Moldavské karbanátky smažte na mírném ohni z obou stran, měli by být na obou stranách usmažené dozlatova.
Jak karbanátky podávat
Moldavské karbanátky je zvykem podávat se zelím a bramborovou kaší. Neodmyslitelně k nim patří také víno. Pokud k tomu síto kaše uvaříte jen brambory, také se nic nestane, jen narušíte typický způsob jejich servírování. Teď už nezbývá nic jiného než vám popřát dobrou chuť.