Tradiční křupavá dobrota na zobání k televizi

Máte rádi křupání slaných pochutin, například u televize? Slané dobrůtky nemusíte jenom kupovat. Díky jednoduchému receptu si je připravíte za pár chvil a jenom za pár korun.

i Zdroj fotografie: PxHere
                   

Znáte staročeské křupavé pochoutky? Pokud nemáte kořeny v Polsku nebo jste neokusili typickou místní kuchyni, pravděpodobně ne. Jedná se o výrobek z brambor, který se podobně jako krokety, hranolky a vařené brambory podává jako příloha k masu. Většina Poláků si ho ale vybavuje ze svého dětství jako chrupavou dobrotu ke svačince a k televizním pohádkám. Staročeské křupavé pochoutky u nich nahrazovaly naše klasické české brambůrky nebo popcorn.

Nejdřív osmažit

V regálech v obchodech je v dnešní době uvidíte zřídkakdy. Pokud ale máte štěstí, že jste na ně natrefili, vydržte. Na rozdíl od brambůrků a čipsů se staročeské křupavé pochoutky totiž musí před podáváním osmažit. Lze je smažit na pánvi, ale pokud máte fritézu, bude práce snazší a rychlejší. Vyráběly se dokonce různé příchutě, ze kterých si mohl každý vybrat svou oblíbenou.

Hlavní složky staročeských křupavých pochoutek představují

  • Brambory a bramborový škrob
  • Pšeničná mouka
  • Další moučné směsi
iZdroj fotografie: twitter
Ne vždy je třeba pochutiny kupovat

Příprava krok za krokem

Příprava této dobroty je opravdu jednoduchá. Jak již bylo zmíněno, budete potřebovat buď pánev s hlubokým dnem a nebo fritovací hrnec. Do pánve nalejte olej na smažení (nejlepší je řepkový) a zahřejte ho přibližně na 180 °C. Zda je olej dostatečně rozpálený vyzkoušíte tak, že do něj zkusíte jeden bramborový kousek vložit. Když olej bublá a lupínek zlátne, je to znamení, že můžete do pánve nasypat celý obsah balení.

iZdroj fotografie: twitter
Lahůdku připravíte i doma

Lupínky v oleji rovnoměrně opékejte, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu. Zvláštnost staročeských křupavých pochoutek spočívá v tom, že při smažení několikanásobně zvětší svůj objem, podobně jako popcorn. Hotové lupínky dejte na papírové ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk. Pochoutky pořádně osolte. Můžete je dochutit i pepřem nebo jiným oblíbeným kořením. Fantazii se meze nekladou. Doufáme, že jste v tomto článku našli inspiraci na neobvyklé pohoštění a přejeme vám  dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Zobrazit další články