Správný piškotový dort je vláčný a nadýchaný. S tímto receptem to zvládne i naprostý začátečník

Piškotový dort je také známý jako šlehané těsto. Je v zásadě ze tří ingrediencí. Mouky, vajec a cukru. Pokud se vám podaří, otevírá se vám kouzelný sladký svět.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Existuje mnoho receptů na piškotový dort. Některé jsou známé jako vodnaté, některé obsahují prášek do pečiva. A některé vyžadují místo vážení hrnek, který odměří potřebné množství. Zmíněný prášek do pečiva je ve většině receptů napsaný jako volitelná přísada a je zvláště doporučený pro začátečníky. Dobrý piškotový dort je vysoký, vzdušný a měkký. Vejce je zodpovědné za správnou strukturu.

Těsto by mělo být houbovité

Oddělený vaječný bílek musí být poražený tvrdou pěnou, aby se vytvořily drobné vzduchové bubliny. Díky nim bude těsto houbovité. Pokud hmotu dobře promícháte, pracuje se s ní velmi snadno. Lze ji přidat na vyhlazovací plech. Pečení je umění. Pro začátečníky je správný piškot vždy první krok k osvojení základních receptů. Poté se už vytvoří rutina. Z chyb se dá samozřejmě hodně naučit. Jedním nejzákladnějších receptů je právě piškotové těsto na dort.

iZdroj fotografie: Pixabay

Na piškotový dort je potřeba mouka a cukr. Ten není úplně vhodné nahrazovat moučkovým cukrem, protože může obsahovat škrob. Tím by se mohla zničit pěna z bílků. Duší piškotového dortu jsou vejce. Nejideálnější je, pokud jsou z farmy. Prášek do pečiva je volitelnou přísadou. Cukráři nejsou jeho fanouškem. Pokud se chcete ujistit, že korpus bude vysoký, přidejte ho. Postačí však jedna čajová lžička na celý korpus.

Voda je volitelnou přísadou

Slyšeli jste, že se do těsta dává voda? Je to pravda, ale dávat ji tam nemusíte. Pokud se rozhodnete ji přidat, dejte na jedno vejce lžíci vody. Velkou výhodou je, že těsto pak bude šťavňatější. Místo vody lze přidat mléko nebo jogurt. Mezi volitelné přísady patří také tuk. Existují recepty, které obsahují olej, máslo nebo margarín. Vždy je však ideální vybraný tuk smíchat s vaječným žloutkem a pak přidat k celé směsi.

iZdroj fotografie: Pixabay

Základní směs může být také ochucená. Hmota tak může obsahovat mák, ořechy, olejnatá semena nebo ovoce. Samozřejmě můžete udělat také kakaový korpus. Přidat lze i kávu nebo skořici či hřebíček. Jelikož si můžete vybrat z několika receptů, každá volitelná přísada a způsob přípravy se může lišit. Je důležité pokyny dodržovat a vše pečlivě vážit. Další zásadou je dát těsto vždy do rozehřáté trouby a troubu první 2/3 času neotvírat.

Zdroj: Moms Dish

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Zobrazit další články