Smažené bramborové kuličky ideální večer k telce. Hotovo máte raz dva

Brambory jsou snadno dostupné, proto se z nich připravují všelijaké pokrmy. Vyzkoušejte křupavé bramborové kuličky hotové během chvilky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tento pokrm lze jíst samotné nebo jako přílohu. Jsou skutečně lahodné, snadné a za chvilku hotové. Jde o kuličky, které budou po skousnutí nádherně křupat, ale uvnitř vás překvapí svou vláčností. Brambory jsou snadno dostupné, v sezoně ani ne drahé. Koupíte je prakticky v každém obchodě s potravinami a na samotnou přípravu kuliček toho moc dalšího nepotřebujete. Jde o suroviny, které má každý doma.  

Jaký druh brambor 

Brambory se dělí na rané a pozdní. Uvedený recept jde připravit z obou druhů, ale lépe se vám budou tvořit z pozdních brambor typu B–C, které jsou na dělání kaše ty pravé. Můžete je i skladovat při teplotě 2–5 °C a užívat si je tak téměř po celý rok. Brambory jsou ideální při redukčních dietách, protože jsou téměř bez tuku a zasytí na opravdu dlouho. Nejvýživnější jsou vařené ve slupce. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Ingredience: 

  • 1 kg brambor 
  • 1 cibule 
  • 4 vejce 
  • 3 lžíce mouky 
  • 2 lžíce strouhanky 
  • ½ hrnku oleje 
  • 100 g tvrdého sýra 
  • Sůl 
  • Pepř podle chuti 

Postup

Oloupejte brambory. Dejte vařit osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Poté vložte brambory nakrájené na menší kostičky a uvařte doměkka. Mezitím si najemno pokrájejte cibuli. Snažte se o skutečně drobné kousky. Připravte si mísu, do které rozmačkejte brambory, nastrouhejte celý sýr, přidejte cibuli, osolte a opepřete dle chuti a rozklepněte dvě vejce. Vše spojte a vznikne vám bramborová hmota podobná kaši, která bude díky sýru a vejci držet u sebe. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Připravte si klasickou ingredienci na trojobal, tedy mouku, vejce a strouhanku do jednotlivých misek. Mokrýma rukama z celé hmoty vytvarujte kuličky střední velikosti. Ani malé, které by se hned na pánvi připekly, ani velké, které by se mohly rozpadat. Kuličky obalte v trojobalu a smažte na pánvi s olejem. Nejvíce se hodí řepkový, který se nepřipaluje, ale použít můžete i slunečnicový nebo trochu sádla. 

Jak podávat 

Kuličky pak servírujte a pojídejte s dipem, přidejte do salátu, jako přílohu k masu nebo za studena jako chuťovku na výletě nebo u večerního filmu. Pokud už vás přestanou čistě bramborové kuličky nudit, lze do kaše přimíchat bylinky, chilli, na kostičky nakrájený další výrazný sýr nebo uvařenu zeleninu. Brambory si chuťově rozumí s květákem, brokolicí, celerem a mrkví. 

Zdroj: Taste of Home

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Zobrazit další články