Rychlá a perfektní domácí majonéza

Připravit si domácí majonézu není nic složitého. Stačí jenom několik málo ingrediencí a jednoduchý postup. Vznikne lahodná pochoutka, která bude na rozdíl od kupované varianty zcela bez chemie.

i Zdroj fotografie: PxHere
                   

Olej i vejce by přitom měly mít stejnou teplotu, nejlepší je tedy dát obojí na chvíli do lednice. Hořčici, citronovou šťávu, sůl i pepř podle chuti přidávejte až poté, co vejce důkladně rozšleháte s vejci. Nejlepší je používat tyčový mixér, kterým to půjde mnohem snadněji.

iZdroj fotografie: PxHere

Co dělat, když se majonéza nepovede

Olej přilévejte ke žloutkům pomalu. Pokud byste totiž byli moc rychlí, nebo ho přidali moc najednou, suroviny se tak dobře nespojí. Pokud se vám to přeci jen stane, přidejte k majonéze dvě lžíce horké vody a pečlivě míchejte asi dvě minuty. Můžete také rozklepnout do čisté misky další žloutek a k tomu majonézu za stálého šlehání pomalu přidávat. Za chvíli by měla mít požadovanou konzistenci.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Domácí chutná nejlépe

Místo slunečnicového oleje můžeme experimentovat i s jinými – s kukuřičným nebo sezamovým olejem bude mít majonéza zajímavý nádech. V lednici nám takto připravené domácí dochucovadlo vydrží zhruba týden. Je tedy vhodné vyrobit si vždy takové množství, které za tu dobu stihnete spotřebovat.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Zobrazit další články