Rychlá a perfektní domácí majonéza

Připravit si domácí majonézu není nic složitého. Stačí jenom několik málo ingrediencí a jednoduchý postup. Vznikne lahodná pochoutka, která bude na rozdíl od kupované varianty zcela bez chemie.

i Zdroj fotografie: PxHere
                   

Oblíbené dochucovadlo pokrmů se dnes dá koupit na každém rohu. Jenže kupovaná majonéza je plná přebytečných tuků, konzervantů a „éček“. Spousta lidí tedy raději volí podomácku vyrobenou variantu, která je přinejmenším stejně dobrá a daleko zdravější. S těmito tipy ji navíc zvládne uvařit opravdu každý.

iZdroj fotografie: PxHere

Ingredience na domácí majonézu

  • Žloutky
  • Slunečnicový olej
  • Šťávu z citronu
  • Dijonskou hořčici
  • Sůl a pepř na dochucení
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Majonéza se hodí nejenom do salátu

Postup je velmi jednoduchý

Žloutky rozšleháme se slunečnicovým olejem tak, aby měla majonéza správnou hustotu, přidáme ostatní ingredience a opět zamícháme. Sůl a pepř je lepší přidávat po malých množstvích a vždy raději ochutnat, aby majonéza nebyla příliš pikantní nebo přesolená.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Rychlá a perfektní domácí majonéza

Kolik oleje a žloutků budeme potřebovat?

Množství žloutků a oleje závisí na tom, jaké množství chcete vyrobit. Na jeden žloutek připadne zhruba 125 ml slunečnicového oleje.

Olej i vejce by přitom měly mít stejnou teplotu, nejlepší je tedy dát obojí na chvíli do lednice. Hořčici, citronovou šťávu, sůl i pepř podle chuti přidávejte až poté, co vejce důkladně rozšleháte s vejci. Nejlepší je používat tyčový mixér, kterým to půjde mnohem snadněji.

iZdroj fotografie: PxHere

Co dělat, když se majonéza nepovede

Olej přilévejte ke žloutkům pomalu. Pokud byste totiž byli moc rychlí, nebo ho přidali moc najednou, suroviny se tak dobře nespojí. Pokud se vám to přeci jen stane, přidejte k majonéze dvě lžíce horké vody a pečlivě míchejte asi dvě minuty. Můžete také rozklepnout do čisté misky další žloutek a k tomu majonézu za stálého šlehání pomalu přidávat. Za chvíli by měla mít požadovanou konzistenci.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Domácí chutná nejlépe

Místo slunečnicového oleje můžeme experimentovat i s jinými – s kukuřičným nebo sezamovým olejem bude mít majonéza zajímavý nádech. V lednici nám takto připravené domácí dochucovadlo vydrží zhruba týden. Je tedy vhodné vyrobit si vždy takové množství, které za tu dobu stihnete spotřebovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Zobrazit další články