Rada profesionálního cukráře, aby byla poleva vždy dokonalá

Jakýkoliv dort nebo sušenka by měla vypadat vždy dokonale. Jak na to? Základem je nejenom kvalitní poleva, ale také mnoho píle která je spojena s následným zdobením.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Jestli jste nadšený cukrářský amatér nebo se pečení věnujete na profesionální úrovni – vaše poleva na dorty nebo sušenky by měla být pokaždé dokonalá! Víte, jakou chybu děláte, proč není dokonalá nebo čím jí dodat šmrnc?

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Víte, že jíme i očima?

Na stole by mělo všechno vypadat dokonale, jíme i očima

Jídlo nám musí nejen chutnat, ale taky se nám mělo líbit na pohled. Jak toho docílit například u sušenek nebo perníčků? Stačí je ozdobit polevou. Dort nebo sušenky se tak pro oko stanou mnohem atraktivnější a dostaneme na ně větší chuť. Jak tedy dělají polevu profesionálové? 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Poleva a cukrářské barvivo

Představíme vám recepty na polevu na sušenky a také na dort. Sušenková poleva se bude skládat z těchto surovin: 

  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vaječný bílek 
  • 2-3 kapky citronové šťávy

Vaječný bílek rozmíchejte elektrickou metličkou společně s moučkovým cukrem. Přidejte citronovou šťávu, aby byla poleva lesklejší. Nemělo by dojít ke tvrdnutí polevy, proto ji ihned použijte. Podobným způsobem uděláte i polevu na dort, kdy budete potřebovat 150 gramů moučkového cukru a 5 čajových lžiček vody. 

Do polevy můžete použít i potravinářské barvivo

Moučkový cukr prosejte, aby v něm nezůstaly hrudky. Přidejte vodu a důkladně promíchejte, pokud se vám zdá poleva hodně hustá, můžete přidat více vody.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Tradiční české perníčky

Jestli se vám hmota zdá hezká, okamžitě ji naneste na dort a rovnoměrně uhlaďte, protože jinak rychle zamrzne. Jestli chcete mít dort nebo sušenky barevnější, můžete glazuru nabarvit potravinářským barvivem. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Kvalitní poleva je základ

Polevu můžete udělat také z čokolády, hodí se na buchty z piškotového těsta, ozdobit ale můžete také linecké cukroví. Je ale důležité vybrat kvalitní čokoládu, která bude skvěle chutnat a při rozpouštění nevytvoří hrudky. Hořká čokoláda by měla obsahovat alespoň 35 % kakaa, mléčná 25 %. Čím vyšší procento kakaového másla, tím se bude lépe rozpouštět. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články