Kvalitní vývar není až tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Základem je nejenom správný postup, ale je třeba myslet i na všechny potřebné suroviny.
Umíte si vůbec představit nedělní oběd, kterému chybí pořádný vývar? Ať už se rozhodnete pro masovou nebo vegetariánskou či dokonce veganskou verzi, máme pro vás tip, jak tento výborný pokrm ozvláštnit a vylepšit pomocí jediné přísady navíc.
S vývarem je to jako s bramborovým salátem – každá rodina má svůj recept a suroviny na ten pravý a dokonalý vývar. Někdy může být ale příjemnou změnou trošku zaexperimentovat a nechat se inspirovat jinými recepty. Ani vývar tak nebude nuda.
V zimě zahřeje, a navíc je velmi zdravý
Když se necítíme fit a něco na nás leze, často máme chuť na misku poctivé polévky. To samé platí i o dnech, kdy nám není nejlépe po náročném večírku. Obzvlášť v zimě umí vývar pořádně nakopnout. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a má blahodárné účinky na celou řadu aspektů našeho těla.
- obsahuje spoustu minerálů (například hořčík nebo vápník), které se v podobě vývaru snadno vstřebávají
- posiluje imunitu
- pomůže nám doplnit kolagen důležitý mimo jiné pro krásnou pleť
- pomáhá tělu s detoxikací, čistí střeva
Jak na pořádnou chuť
Jestli si lámete hlavu nad přísadami, které váš nedělní vývar posunou o laťku výš, máme pro vás tip.
Kromě klasických surovin přidejte sušené houby. Ty vývar krásně ovoní a dodají mu neobyčejnou chuť. My Češi jsme navíc známí svou zálibou v houbaření, a tak se jistě v každé domácnosti najde troška sušených darů lesa. A pokud ne, sušené houby nejsou neobvyklou surovinou a seženete je ve většině obchodů. Vyzkoušejte náš recept a v neděli doma rozhodně zabodujete.
Vyzkoušejte náš recept
Do hrnce s vodou přidejte pár kuřecích paliček a kousek hovězího nebo kachního masa, zeleninu nakrájenou nadrobno (mrkev, petržel, celer, česnek, cibule) a koření (bobkový list, nové koření). Dalším krokem je naše tajná přísada: sušené houby. Polévku vaříme, dokud maso není dostatečně měkké. Nakonec přidáme ideálně domácí nudle. Vývar podáváme horký, ozdobený čerstvými bylinkami.
Nezapomeňte, že pořádný vývar neuvaříte z kostky. Bujóny nemají s masem nic společného a často obsahují neurotoxiny, mimo jiné například glutamát sodný. Není vývar jako vývar – důležitou roli hraje kvalita surovin, kterou bychom právě u tohoto pokrmu s blahodárnými účinky na náš organismus rozhodně neměli podceňovat. Přejeme dobré chutnání!