Nač utrácet peníze za sladké pečivo v obchodě, když si můžete něco upéct sami. V Maďarsku si na svátky lidé běžně pečou záviny.
Stačí zavinout a upéct
Těsto si po odpočinku v lednici vyválíte na požadované rozměry a rozprostřete po něm připravenou náplň. Ta by měla být po celém těstu rovnoměrně rozmístěna s výjimkou okrajů, kde necháte mezeru 1-2 cm. Závin zabalíte, potřete z venku vaječným žloutkem, ten necháte zaschnout, následně těsto potřete bílkem, který také necháte zaschnout a poté pečete v troubě 40 minut při 170 stupních.
Tipy a triky maďarských babiček
Závin je dobré před pečením propíchat vidličkou, aby nepraskal. Trhání těsta v troubě předejdete také tím, že si připravíte hustší náplň, která nebude tolik vlhká. Těsto před umístěním do lednice zabalte do neprodyšného sáčku, aby neosychalo, v chladničce pak může ležet celou noc. Hezčího a pro bejgli typického mramorování dosáhnete tím, že závin potřený žloutkem ještě umístíte na chvíli do lednice.