V tomto receptu najdete rychlý a jednoduchý postup k vytvoření jemné a měkké čokoládové buchty. Budete k tomu potřebovat pouze snadno dostupné ingredience.
Buchtu bude mít připravenou rychle a jednoduše. Můžete i vyzkoušet si do ní přidat své oblíbené přísady, jako třeba nějaké oříšky, datle, nebo klidně kousky čokolády, protože té není nikdy dost. A za pár minut si uděláte jednoduchý a vynikající čokoládový dezert.
Ingredience k přípravě čokoládové buchty:
- 300 g mouky (pšeničné či dle vašeho výběru)
- 300 ml vody (nebo mléka)
- 150 g cukru
- 150 ml rostlinného oleje
- 1 sáček prášku do pečiva
- 6 lžící švestkového džemu
- 5 lžící třešňové džemu
- 4 lžíce kakaového prášku
- 50 g rozinek
- 50 g nastrouhaného kokosu
- 5 ml vanilkové extraktu nebo esence
- kůra z jednoho citronu nebo půl sáčku
Příprava čokoládového dezertu:
Začnete tím, že si předehřejete troubu na 175°C. Dále v misce smíchejte vodu, cukr a rostlinný olej. Pak v jiné misce smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva a za stálého míchání, aby v ní nebyly hrudky, přisypávejte do první směsi. Míchejte, dokud se všechny ingredience nesmísí a nerozpustí. Dále přidejte oba džemy, rozinky a promíchávejte další 2-3 minuty. Nakonec přidáte kokos, vanilkovou esenci a citronovou kůru.
Teď těsto se všemi přísady dobře promíchejte. Do nádoby, vymaštěné nebo pokryté pečicím papírem, nalijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na zhruba 35 až 40 minut. Jestli je už buchta dodělaná, zjistíte pomocí párátka či špejle. A to tak, že do buchty píchnete a pokud po vytažení bude párátko obaleno těstem, není hotové, ale pokud ho vytáhnete čisté, tak už můžete buchtu vytáhnout z trouby.
Poté už jen stačí dezert nechat vychladnout. Můžete ho ještě něčím dozdobit, např. kokosem nebo hořkou čokoládou rozpuštěné ve vodní lázní. A pak už můžete podávat. Dobrou chuť!