Nekupujte kečupy a majonézy. Vyrobte si vlastní domácí omáčku

Kečupy a majonézy z obchodu můžou být chutné, mají ale své nedostatky. Ve snaze prodloužit trvanlivost výrobku, přidávají výrobci do kečupů a majonéz konzervační látky, které negativně ovlivňují zdraví.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Následující recepty zahrnují několik zdravých a lahodných omáček z přírodních produktů. Za pár minut je můžete připravit ve vlastní kuchyni.

Španělská salsa

iZdroj obrázku: Pixabay.com
  • 15 cherry rajčat
  • Zelená cibule
  • Kopr
  • Česnek
  • Balsamico
  • Rajčatová pasta
  • Olivový olej
  • Černý pepř
  • Sůl

Nakrájejte rajčata na polovinu a přidejte nasekaný kopr, česnek a cibuli. Dobře promíchejte, dokud nebude směs jednotná. Přilijte ocet, olivový olej a pastu. Dochuťte pepřem a solí.

Pesto nebo salátová zálivka

iZdroj obrázku: Pixabay.com
  • Olivový olej
  • Balsamico
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř

Smíchejte olivový olej, česnek nadrcený na kousky a ocet. Dochuťte solí a pepřem, několikrát zakryjte a protřepejte.

Pesto z kopru

iZdroj obrázku: Pixabay.com
  • Česnek
  • Kopr
  • Citronová kůra
  • Citron
  • Olivový olej
  • Sůl

Nakrájejte kopr a smíchejte ho s citronovou šťávou a kůrou. Přidejte zbytek ingrediencí a pomocí mixéru vytvořte kašovitou směs. Výborně se omáčka hodí k rybám a masu.

Tzatziki

iZdroj obrázku: Pixabay.com
  • Jogurt
  • Olivový olej
  • Česnek
  • Okurka
  • Kopr nebo petržel

Nastrouhejte okurku a vymačkejte všechnu šťávu. Přidejte nasekaný česnek a nadrobno nasekanou petrželku. Dobře promíchejte a přidejte olivový olej.

Sladkokyselá omáčka

iZdroj obrázku: Pixabay.com
  • Sojová omáčka
  • Rajčatová pasta
  • Ocet
  • Cukr
  • Pomerančová šťáva
  • Vařená voda
  • Kukuřičná mouka

Mouku zřeďte vodou. Samostatně v misce kombinujte těstoviny, cukr, pomerančovou šťávu, ocet a sójovou omáčku. Pomalu přidávejte moukovou směs a přiveďte k varu. Omáčka se podává horká k masovým pokrmům.

Sýrové pesto

i
  • Parmezán
  • Bazalka
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Piniové ořechy
  • Sůl

Nastrouhejte sýr nahrubo, přidejte nasekanou bazalku, česnek na kostičky, ořechy a olivový olej. Všechno rozmělněte v mixéru a za stálého míchání přidejte zbývající máslo. Vytvořte hladkou konzistenci.

Sýrová omáčka

iZdroj obrázku: Pixabay.com
  • Tavený sýr
  • Tvrdý sýr
  • Jogurt
  • Rostlinný olej
  • Piniové ořechy
  • Koření

Roztavený sýr, rostlinný olej a smetanu míchejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Přiveďte k varu na mírném ohni. Přidejte tvrdý, jemně strouhaný sýr a koření podle vašeho výběru. Vařte 3-4 minuty a nalijte do omáčky.

S těmito omáčkami získají vaše pokrmy zcela novou chuť. Použít je můžete na různé druhy masa, jako zálivku do salátů, ke grilované zelenině nebo jen jako přílohu k domácím chipsům.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Zobrazit další články