Postup
V misce nejprve smícháme droždí spolu s cukrem. K nim přidáme vejce a mírně ohřátý kefír. Aby došlo ke správnému nakynutí těsta, obě tyto suroviny předem umístíme do pokojové teploty. Všechny dané ingredience důkladně promícháme.
Do vzniklé hmoty následně přidáme mouku a špetku soli.
Celou směs prohněteme v rukou, dokud nevznikne homogenní hmota. Dáváme při tom pozor, abychom zpracovali případné hrudky.
Těsto následně přendáme do mísy, kterou umístíme na teplé místo – to aby těsto mohlo nakynout.
Poté, co dojde k nakynutí těsta, jej rozdělíme na zhruba stejně velké kousky. Ty dále naplníme libovolnou náplní a postupně uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Vzhledem k neutralitě chuti těsta nezáleží na tom, o jakou náplň se jedná – zda je sladká či slaná.
Knedlíky posypané libovolnou posypkou či polité máslem podáváme jako hlavní jídlo, posloužit však mohou i jako dezert.