Kupované pečivo už dávno není tak kvalitní, jako dříve. Pokud chcete lepší, zkuste si ho upéct sami doma. Podle jednoduchého receptu na domácí rohlíky, na které nebudete potřebovat ani mléko.
Udělat si doma křupavé a pěkně vypečené rohlíčky není žádná věda. Stačí k tomu trocha trpělivosti a tento skvělý recept. Jsou měkké, nepotřebujete k nim vejce ani mléko a můžete si je doma připravit kdykoliv na ně dostanete chuť. Na rozdíl od těch z pekárny navíc nebudou druhý den úplně tvrdé.
Co budete potřebovat?
- 1200 gramů mouky
- 600 ml minerální vody
- 100 ml vlažné vody
- 200 ml oleje
Jak postupovat?
Dále mějte po ruce jednu a půl lžíce droždí, 1 lžíci cukru, 1 lžíci soli, 3 lžíce oleje, tuk nebo margarín a hrubozrnnou sůl na posypání. Potřebovat budete také hlubokou mísu na zpracování těsta. Příprava je velmi jednoduchá. 100 ml vlažné vody promíchejte s droždím, lžící cukru a lžící mouky. Nechte směs chvíli nakynout, přibližně 10 minut.
Zbytek mouky promíchejte se solí a přidejte vykynuté droždí. Ke směsi dále přidejte minerální vodu, kterou jste předtím ohřáli tak, aby byla vlažná, olej a vypracujte hladké těsto. Nechte ho v míse nějakou dobu kynout, aby zvětšilo svůj objem. Kynout by mělo na teplém místě a ideálně přikryté čistou utěrkou. Těsto můžete ještě potřít olejem.
Z těsta vytvarujte rohlíky
Vykynuté těsto vyndejte z mísy a odtrhujte z něj kuličky o velikosti broskve. Z jedné kuličky rozválejte čtvercový tvar a překrojte ho nožem na dva stejné trojúhelníky. Každý trojúhelník pak zabalte od nejširší strany po nejkratší a konce trochu zahněte, aby měly tvar rohlíků. Naskládejte je na plech, potřete rozehřátým tukem, máslem či margarínem a posypte trochou hrubozrnné soli. Můžete přidat i mák nebo kmín podle své chuti.
Rohlíky pečte dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C. Okamžitě po vytáhnutí z trouby je opět potřete tukem, aby se krásně leskly. Ze stejného těsta můžete upéct také malé jednoduché bochánky, které jsou méně náročné na tvarování, avšak neméně výborné. Chutnat vám budou ještě teplé i úplně vychladlé.