Řeč je o maďarském paprikáši. Ale není to jen tak ledajaký paprikáš. Tento tradiční recept mám od své babičky, která pochází z Maďarska. Neznám lepší, a proto jsem se rozhodla, že se o tento rodinný klenot podělím s vámi.
Máte moje slovo, že se budete olizovat až za ušima. Tak vzhůru do toho a ať vám chutná!
Co je paprikáš?
Když se řekne paprikáš, začnou se mi sbíhat sliny na jazyku. Tradiční paprikáš je ve své podstatě zahuštěný masový vývar. Receptů na paprikáš je spousta. V Maďarsku má určitě každá rodina svůj oblíbený, který dělají možná už celé generace stále dokola. Já vám dám recept na klasický paprikáš mé babičky z kuřecího masa.
Existují i vegetariánské verze, ale za mě vede jednoznačně klasika.
Ingredience:
- 1 kg kuřecích prsíček
- 3 ks rajčat
- 1 menší cibule
- 1 ks papriky
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce lahůdkové papriky
- 2 lžíce mouky
- 200 ml zakysané smetany
- Sůl a pepř
Jak uvařit skvělý paprikáš
Tohle jídlo je vynikající a navíc naprosto jednoduché. Takže ideální kombinace. Nejprve nakrájejte cibuli na malé kostičky.
Na pánev si dejte máslo a cibuli na něm dozlatova osmažte. Přidejte papriku (koření) a důkladně promíchejte, tak aby se paprika spojila s olejem.
Do směsi přidejte nahrubo nakrájené kuřecí řízky (můžete použít i jiné části vykostěného kuřete). Osmahněte, posolte a popepřete a pak pod pokličkou duste 5 – 7 minut.
Mezitím spařte a oloupejte rajčata a spolu s paprikou je nakrájejte na větší kousky.
Přidejte zeleninu k masu a duste na mírném ohni 50 minut.
Poté pánev odkryjte a vývar zahustěte moukou a zakysanou smetanou.
Povařte ještě dalších 5 – 7 minut bez pokličky a máte hotovo! Paprikáš chutná nejlépe s rýží. Dobrou chuť!