Maďarské langoše se zakysanou smetanou: Křupavé a přitom nadýchané

Langoše nebo koláče se smetanou bývají často na seznamu oblíbených koláčů nejen v Maďarsku. Těsto na langoše můžete uložit na několik dní do lednice, takže je budete mít pokaždé čerstvé.

i Zdroj fotografie: flickr
                   

Langoše mají dlouhou tradici právě v Maďarsku. Podávají se zde se zakysanou smetanou, česnekem a posypají se sýrem. Je to velmi chutné a rychle připravené jídlo, které milují i děti. Mohou se připravit také na sladko s nutellou, džemem nebo posypané kakaem. 

iZdroj fotografie: flickr
Langoše jsou typickým maďarským pokrmem

Těsto vydrží několik dní v lednici 

Na přípravu langošů budete potřebovat: 

  • 1 kg mouky 
  • 50 g droždí (velká kostka)
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • Lžičku soli
  • 200 ml šlehačky
  • 2 lžíce oleje
iZdroj fotografie: flickr
Jejich příprava je velmi jednoduchá

Na servírování si poté připravte zakysanou smetanu, slaný sýr telemea a na smažení olej. Do teplého mléka dejte droždí a cukr, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut nakynout. Do jiné misky si dejte mouku, žloutky, sůl, olej a smetanu. Nalijte předem připravený kvásek a promíchejte tak, aby vzniklo elastické těsto. Nechte ho kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Potom ho nechte vychladnout, nejlépe přes noc. 

Langoše si usmažte, kdykoliv budete mít chuť

Následujícího dne si můžete langoše usmažit. Olej na pánvi nechte dobře zahřát, vezměte kousek těsta o velikost pingpongového míčku, rozetřete ho na co nejtenčí placku a pečte ho na rozpáleném oleji. Zatímco jsou ještě horké, namažte je smetanou a sýrem telemea, který si předem nastrouhejte.

Můžete si na langoše nastrouhat jakýkoliv sýr, který máte rádi. Strouhejte na hrubším struhadle. Langoše jsou skvělým doplňkem ke smetanové omáčce. Podávají se naslano právě se smetanou a česnekem, ale dopřát si je můžete také ve sladké variantě, s trochou džemu, čerstvého ovoce a pokapané javorovým sirupem.

iZdroj fotografie: flickr
Ne vždy je nutné používat výhradně jenom kečup

V České republice se podávají většinou s kečupem, ale výjimku netvoří ani opečená křupavá slanina. Základní recept je vždy stejný a záleží jen na vás, jak si ho poté dochutíte. Milují ho i malé dětí a je oblíbený pokrm například na poutích nebo festivalech. Nejlépe chutná čerstvé vytažený z oleje a čím tenčí bude, tím bude křupavější a chutnější.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Zobrazit další články