Koláče s ovocem jsou velmi oblíbené. Mezi známou klasiku rozhodně patří také jablečný koláč, jehož příprava není nijak složitá. Právě naopak. Podívejte se, jak snadno připravit lahůdku nejenom ke kávě.
Jablečné koláče patří mezi nejoblíbenější dezerty, není proto divu, že pro jejich přípravu existuje nepřeberné množství receptů. Jablka jsou dostupná během celého roku, nejste tedy limitováni ročním obdobím, nejlevněji je ale nakoupíte na přelomu léta a podzimu.
Naše varianta koláče vychází z klasických ingrediencí a chutná po jablkách se skořicí. Recept je jednoduchý, ale efektivní. Uvidíte, že se na vašem stole dlouho neohřeje a budete ho péct znovu a znovu.
Nechte těsto odpočinout přes noc, aby se propojily všechny chutě
Těsto si připravte den předem, druhý den pak můžete rovnou začít péct, navíc se s odpočinutým těstem bude mnohem lépe pracovat.
Pro přípravu našeho báječného jablečného koláče budete potřebovat:
- 350 g mouky,
- 250 g másla,
- 2 žloutky,
- 4 lžíce vody,
- nastrouhaná jablka,
- cukr podle chuti,
- 1 čajovou lžičku skořice.
Nejprve si připravte těsto. Je to jednoduché: smíchejte 350 g mouky s 250 g povoleného másla, přidejte 2 žloutky a 4 lžíce vody, těsto důkladně zpracujte, zabalte do potravinové fólie, aby neosychalo, a nechejte přes noc odpočívat v lednici.
Druhý den si připravte náplň a můžete péct
Následujícího dne vyjměte těsto z lednice a vyválejte z něj dva stejně velké pláty. Potom oloupejte a nastrouhejte jablka, do kterých přidáte lžičku mleté skořice a cukr podle chuti. Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180 stupňů.
Na vymazaný a vysypaný plech položte první plát, na který rovnoměrně rozmístíte připravenou jablečnou náplň. Na náplň položte druhý připravený plát, propíchejte ho vidličkou, aby se nenafukoval při pečení, a vložte plech do předehřáté trouby.
Pečte do zlatova, v závislosti na druhu trouby by to mělo trvat kolem 45 minut, propečení můžete vyzkoušet špejlí. Čerstvě upečený koláč ještě za tepla posypeme moučkovým cukrem a krájíme na kousky. Dobrou chuť!