Kuchař poradil snadný postup, jak docílit vždy perfektně šťavnatých řízků

Tajemství dokonalého řízku je v jeho správné přípravě. Naučte se připravovat toto známé jídlo tak, aby maso bylo vždy šťavnaté a dokonale chutné.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Co se k bramborovému salátu hodí více než šťavnatý kuřecí řízek s křupavou strouhankou? Snad nic jiného! Pokud máte připravený vynikající bramborový salát, usmažte si i vynikající křupavý řízek. Pokud nemáte rádi hutný salát, nebo jste ve fázi povánočního hubnutí, osmažte si šťavnaté kuře a dejte si k němu lahodný salát a jinou listovou zeleninu.

Doporučujeme i salát Coleslaw, který je ke smaženému kuřeti přímo pochoutkou. Jedná se o výživná jídla, které si bez okolků může dopřát každý. Níže jsme pro vás připravili recept na šťavnaté řízky, které musíte vyzkoušet. A pokud chcete zhubnout nebo chcete řízek na zdravější způsob, místo pečení jej upečte v troubě na pečícím papíře.  

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Řízek by měl být šťavnatý

Potřebné ingredience pro šťavnatý řízek

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 2-3 hrnky strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 hrnek oleje
  • sůl
  • pepř
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Kvalitní řízek nemusí být složitý

Připravte si vejce a rozklepněte jej do hlubší misky. Miska by měla být široká tak, aby se do ní vešel váš připravený řízek. Do vejce přidejte půl kávové lžičky soli se špetkou pepře a vše společně pořádně rozmíchejte.

Pokud máte maso i s kostí, jednoduše je vykostěte ostrým nožem pomale podél kosti. Vykostěné prsa umyjte ve studené vodě a osušte kuchyňskými utěrkami. Tak z masa dostanete velkou část vody, kvůli které by hůře držela strouhanka.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Strouhanka je základ

Maso nakrájejte na menší kousky, každý má rád jinak velké řízky, takže velikost řízků je pouze na vás. Každý plátek kuřecího masa velmi lehce naklepejte, ale pouze tak, aby bylo maso z každé strany stejně vysoké. Kuřecí maso se může přetrhat, tudíž naklepávejte maso opatrně.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Brusinky jakožto tajná přísada

Poté maso z každé strany nasolte a opepřete. Nyní přišel čas na zahřátí oleje. Předehřejte troubu na 180°C a vložte do ní plech s olejem. Mezi tím obalte maso. Nejdřív ve strouhance, poté ve vejcích a opět ve strouhance.

Takto postupujte s každým kusem masa. Kuřecí maso se smaží velmi krátce. Až bude strouhanka zlatá, řízek je hotový. Tento řízek je lepší než tradiční trojobal s moukou.         

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články