Ne všechny sýry v obchodech jsou kvalitní. A vzhledem k jejich ceně si je ne každý může dovolit. Přitom připravit si vlastní, domácí, není vůbec nic těžkého.
Následně stáhněte plamen a dejte si pozor, abys se vám směs nezačala připalovat. Nyní si připravte síto, nejlépe velmi jemné, a odfiltrujte přes něj připravenou hmotu. Namísto jemného síta lze stejně dobře využít i plátýnko. Nechte hmotu dobře odkapat, klidně i několik hodin.
Stačí pár minut práce
Mezitím si v kastrolu rozpusťte máslo, rozklepněte do něj vejce a přidejte jedlou sodu. Směs nevařte, ale jen se snažte, aby se jednotlivé ingredience propojily. Na závěr přidejte dobře odkapanou tvarohovou směs.
Snižte teplotu na minimum a výslednou hmotu neustále míchejte, dokud se vše nespojí, což zabere asi 5 minut. Pokud máte pocit, že se směs připaluje, přidejte do ní trochu odkapané syrovátky. Jakmile sýr získá hezky sytě žlutou barvu, máte hotovo. Připravte si formu, do které chcete sýr dát, a můžete ji i vyložit fólií, aby pak šel snadněji vyklopit.
Formu poté dejte na několik hodin do chladničky, aby sýr krásně ztuhnul. A domácí tvrdý sýr máte připravený! Můžete jej krájet na tenké plátky a použít třeba na sendvič nebo jen tak na zakousnutí. Pokud vám připadá málo slaný, můžete příště do receptu přidat ještě špetku soli – je to na vás, co máte rádi.